„Nokia N1“ – už „Coca Colos“ skardinę lengvesnė „iPad“ kopija? (Video)  (1)

Planšetinis kompiuteris „Nokia N1“ – pirmasis suomių išleistas produktas nuo to laiko, kai bendrovės mobiliųjų telefonų gamybos padalinį įsigijo „Microsoft“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai labai plonas, patogus įrenginys raiškiu ekranu, kuris pasižymi geromis techninėmis charakteristikomis ir yra palyginti nebrangus. Vis dėlto nereikia ilgai galvoti, kad suprastum, jog tai – dar viena begėdiška „Apple“ gaminio kopija. Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse į „Nokia“ produktus žiūrima su nostalgija. Kalbėdamas apie nuolat išsikraunančius ir dūžtančius dabartinius telefonus, kas nors vis prisimena seną gerą „Nokia 3310“ telefoną, kurį kartą pakrovęs galėjai daugiau nesukti galvos savaitę, ir kurį atsitiktinai sudaužyti buvo ne taip jau lengva. „Nokia“ septyneriais metais anksčiau už „Apple“ sukūrė liečiamą ekraną, tačiau nusprendė, kad tai – niekam tikusi technologija ir jos atsisakė, ir pamažu prarado telefonų rinkos dalį, o vėliau savo gamybos padalinį pardavė „Microsoft“. Ši iš pradžių leido įrenginius su „Nokia“ prekės ženklu, o vėliau telefonus imta vadinti tik „Lumia“. Nors „Nokia“ telefonų gamybos padalinys parduotas, prekės ženklas vis dar priklauso suomiams, kurie pernai lapkritį Suomijoje vykusioje konferencijoje „Slush“ pristatė pirmą planšetinį kompiuterį po „Microsoft“ įsigijimo – „Nokia N1“. Barselonoje parodoje „Mobile World Congress“ 2015 suomiai atvežė pademonstruoti savo produktą, kuriuo sėkmingai prekiaujama Kinijoje. Europoje gaminiai neparduodami, tačiau atsinaujinusi „Nokia“ žada prekes grąžinti į Europą, tik dar neaišku kada. Atgimusios „Nokia“ gaminio pirmas įspūdis tikrai neprastas – 7,9 colio 2048 x 1536 p raiškos IPS ekrano, kurį nuo įbrėžimų saugo „Gorilla Glass 3“ stiklas, pakaks ir aistringiausiems žaidimų mėgėjams. Aliuminio korpusą turintis planšetinis kompiuteris yra 6,9 mm storio, patogus, atrodo solidžiai ir sveria vos 318 gramų. „Atsigeri vieną gurkšnį iš „Coca Cola“ skardinės, o tai, kas lieka, bus planšetinio kompiuterio svoris“, – taip N1 apibūdino įrenginį pristačiusi mergina. Techninės „Nokia N1“ charakteristikos – „Intel Atom“ 2,3 GHz procesorius ir 2GB operatyviosios atminties, o 5,5 tūkst. miliamperų baterijos turėtų pakakti ilgam naudojimui. Vartotojo byloms skirta 32 gigabaitai, tačiau modelių su didesne talpa nėra. Priekinė ir galinė planšetinio kompiuterio kameros turi atitinkama 5 ir 8 megapikselius. „Nokia N1“ veikia su naujausia „Android Lollipop 5.0“ operacine sistema, o be jos įdiegta ir speciali „Nokia“ sukurta programa „Z Launcher“. Tai – supaprastinta programėlių paieškos sistema, kuri suveikia ant ekrano pirštu parašius vieną raidę. Tuomet ekrane išrikiuojamos visos šią raidę turinčios programėlės.

„Z Launcher“ nuolat „mokosi“ ir ekrane išmeta dažniausiai naudojamas programėles. Tiesa, kad išbandytumėte „Z Launcher“, visai nebūtina turėti „Nokia N1“ – ji yra ir „Google Play“.

Visas šis gražus solidžių parametrų rinkinukas kainuoja 250 dolerių. Kaina tinkama, techninės ir dizaino ypatybės taip pat tenkina, tačiau žiūrint į planšetinį kompiuterį fone man vis vaidenasi „iPad Mini 3“ – vizualiai „Nokia N1“ atrodo beveik taip pat.

Jei tokį pat planšetinį kompiuterį būtų nukopijavusi kokia nors nežinoma Kinijos įmonė, greičiausiai nekreiptume dėmesio, bet kai konkurentų gaminį nukopijavo „Nokia“, kuri prieš keliolika metų kūrė puikius įrenginius, pateisinimų ieškoti sunku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(19)
(6)
(13)

Komentarai (1)