Kitas Marso tyrimo etapas – su robotais sraigtasparniais (Video)  (3)

NASA ieško būdų kaip ištirti Marso paviršių. Tam ji ketina sukurti robotizuotus sraigtasparnius, kurie perduotų duomenis į Žemę, o jie padėtų sudaryti geresnio maršruto žemėlapį, skirtą marsaeigiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norint paimti Marso paviršiaus pavyzdžius, robotai susiduria su planetos uolėto paviršiaus problema. Marsaeigiai Curiosity ir Opportunity mato tik tai, ką apima jų kameros. Gerai, jei robotas dirba ant lygaus paviršiaus, tačiau uolėtuose Marso kanjonuose, kur horizontas taip arti, egzistuoja daugybė didžiulių aklųjų zonų. Šiuo metu Marso orbitoje yra kosminis laivas Mars Reconnaissance Orbiter, kuris nužvelgia planetos paviršių, tačiau to nepakanka sudaryti kokybišką vietovės žemėlapį.

Norėdama išspręsti šią problemą, NASA nori nusiųsti mažyčius robotus-sraigtasparnius į Marsą, kurie palengvintų marsaeigių darbą. Pasak agentūros, robotai-sraigtasparniai netrukus skraidys Marse, naudos kameras ir kitus daviklius, kurių dėka jie galės aptikti kliūtis ir surasti greičiausią ir mažiausiai pavojingą maršrutą marsaeigiams.

Pasak NASA, kuriamas robotinis sraigtasparnis turi priklausyti nuo roboto-marsaeigio. Kosminė agentūra praneša, kad skraidyklė svers apie 1 kg ir turės pora, į priešingas puses besisukančių menčių, kurių mostai bus 1,1 m. Robotizuotas sraigtasparnis gali atrodyti kiek didokas, tačiau Marso atmosfera labai reta, todėl jo sraigtai turi būti dideli, kad padėtų robotui lengviau pakilti.

Sraigtasparniai Marse veiks saulės baterijų dėka, kurios bus pritaisytos prie viršutinės rotoriaus skydelio dalies. Šios baterijos suteiks robotui pakankami energijos vienos dienos skrydžiui; jis galės pakartotinai pakilti ir nusileisti, skraidyti nuo 2 iki 3 minučių 500 metrų atstumu.

NASA jau atlieka masinius skrydžių bandymus vakuuminėje kameroje, kurioje sumodeliuota Marso atmosfera. Visi šie testai atliekami Reaktyvinio Judėjimo laboratorijoje, Kalifornijos mieste Pasadenoje.

Šioje video medžiagoje galite susipažinti su Marso tyrimams skirtų robotinių sraigtasparnių dizainu ir juose panaudotomis technologijomis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai (3)