Darbininkai iš Moldavijos smogė Rusijos termobranduoliniams tyrimams  (5)

Maskvoje (Rusija) esančiame Nacionaliniame tyrimų centre, Kurčiatovo institute dirbantys imigrantai iš Moldavijos išėjo iš darbo ne tuščiomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartu su savimi jie pabandė išsinešti penkias tonas vario. Baisiausia tai, kad spalvotą metalą jie nulupo nuo termobranduolinės energetikos tyrimams naudotos įrangos.

Kaip skelbia Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ besiremianti šaltiniu teisėsaugos tarnybose, du nusikaltimu įtariami darbuotojai iš Moldavijos nuo unikalaus termobranduolinio reaktoriaus per 10 dienų, nuo kovo 3 iki 13 dienos, sugebėjo nulupti net 5 tonas varinių žiedų.

Nusikaltimo metu nukentėjusi termobranduolinių tyrimų įranga yra viena iš stambiausių pasaulyje: tai eksperimentinis termobranduolinis reaktorius „Tokamak T-15“.

Iki šio įvykio reaktorius buvo modernizuojamas ir ruošiamas tyrimų atnaujinimui 2018 metais. Rusijos mokslininkai ketino „Tokamak T-15“ paversti pirmuoju pasaulyje „hibridiniu reaktoriumi“, kuris ne tik generuotų energiją termobranduolinių reakcijų metu, bet ir neutronais prisodrintų labiau įprastose branduolinėse elektrinėse naudojamą kurą – uraną arba torį.

Pavogtą varį darbininkai išslapstė skirtingose vieno Kurčiatovo instituto pastato vietose ir ketino jį vėliau išnešti bei parduoti. Jų planui sutrukdė akyli saugumo tarnybos darbuotojai, pastebėję pasikeitusį reaktoriaus vaizdą ir kreipęsi į teisėsaugininkus.

Atlikus aptikrinimą išaiškėjo, kad vario grobikai – du darbuotojai, turėję prieigą prie reaktoriaus. Jie dirbo su bendrininkais. Abu imigrantai sulaikyti, jiems pateikti kaltinimai pagal Rusijos baudžiamojo kodekso 30 ir 158 straipsnius (bandymas apvogti). Ieškoma nusikaltimo bendrininkų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(54)
(11)
(43)

Komentarai (5)