Susitarimas su Iranu naftos barelio kainą sumažintų iki 30 dolerių  (2)

Susitarimas su Iranu dėl branduolinės programos galėtų lemti staigų „Brent“ kainos smukimą 5 doleriais, rašo CNBC. Ilgainiui nafta atpigtų iki 30 dolerių už barelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Susitarimas lemtų staigų „Brent“ naftos kainų kritimą, bet ne daugiau nei 5 doleriais“, – sakė IHS atstovas Victoras Shumas.

Pasak jo, susitarimas su Iranu būtų didžiulis laimėjimas, kuris taip pat padidintų naftos pasiūlą ir galimai naftos kainą nustumtų į 30 dolerių už barelį ribą.

Derybos tarp Irano ir šešių pasaulio galingiausių valstybių turėjo baigtis antradienį, tačiau jų užbaigti nepavyko. Susitarimas būtų lėmęs, kad Jungtinės Tautos panaikintų sankcijas Irano naftos eksportui.

Azijoje „Brent“ kainos trečiadienį smuktelėjo dėl spekuliacijų apie galimą sutarimą 0,4 proc.

„Yra 70 proc. tikimybė, kad derybos bus sėkmingos ir mes manome, kad vien dėl tokių naujienų nafta pigtų 5 doleriais“, – aiškino „Societe Generale“ analitikas Michaelis Wittneris.

Kaip ir kokiomis sąlygomis į rinką pateks Irano nafta, priklauso nuo susitarimo ir to, ar sankcijos bus atšauktos iš karto, ar palaipsniui.

JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Kinija, IHS teigimu, veikiausiai norės palaipsniui atšaukti sankcijas.

Tuo metu Iranas nori kuo greičiau pradėti gauti pajamas iš savo sukauptų naftos rezervų, kurie, manoma, siekia 30–35 mln. barelių. Jeigu nafta staiga būtų patiekta į rinką, ir taip per didelė jos pasiūla dar labiau išaugtų.

Negana to, Irano pareigūnai tvirtina, kad jie gali padidinti gavybą milijonu barelių per dieną, sakė Japonijos naftos, dujų ir metalų nacionalinės korporacijos analitikė Ito Mashino.

„Jie veikiausiai perdeda, Iranui tikrai reikia tarptautinės paramos, kad galėtų padidinti produkciją“, – sakė ji.

Tačiau, kai Iranas pradės išgauti tiek naftos, kiek išgaudavo iki sankcijų – 2 mln. barelių per dieną, – Saudo Arabijos atsakomasis smūgis taip pat galėtų būti gavybos padidinimas tam, kad ji išsaugotų savo rinkos dalį. Ir tai ilgainiui lemtų naftos atpigimą iki 30 dolerių.

„Saudo Arabija kovos dėl savo rinkos dalies“, – sakė IHS analitikas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: