Ateina 8K Ultra HD era: kokių permainų galima tikėtis jau dabar?  (8)

4K televizoriai ir monitoriai taip sakant dar tik atsiranda namų ūkių pastogėsė. Pagrindinė to priežasties yra tokios skiriamosios gebos turinio (filmų) stoka, o kalbant apie žadimus, vis dar labai nedidelė dalis žaidėjų turi įrangą, užtikrinančią tinkamą tokios didelės skiriamosios gebos našumą, tačiau kai kurie gamintojai jau galvoja apie kitą žingsnį, kuris ir yra 8K Ultra HD skatinimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas tuo užsiimančių gamintojų yra LG Electronics kompanija. Tai reiškia, kad 8K era prasidės greičiau nei galėjome iki šiol tikėtis.

LG Electronics oficialiai pranešė, kad ruošiasi įvesti į rinką pirmuosius produktus su 7680 x 4320 pikselių skiriamąja geba. CES 2015 mugės metu LG kompanija pristatė savo pirmąjį 90 colių įstrižainės Ultra HD 8K Color Prime televizorių. Taip pat gamintojas pasigyrė, jog jam pavyko patobulinti savo 55 colių ir 7680 x 4320 pikselių skiriamosios gebos IPS (In-lane Switching) skydelio ryškumą, kuris dabar gali siekti net 500 cd/m2.

Tai pasiekti pavyko M+ technikos matricos pritaikymo dėka (matrica prie jau esančios RGB pikselių struktūros prideda ketvirtąjį (W) baltos spalvos). LG nori kuo greičiau užbaigti 8K pasiūlos įvairiuose formatuose, skirtuose įvairiems įrenginių tipams, darbus.

Kol kas LG neatskleidžia nei tikslių savo leidybinių planų, nei informacijos apie tai, kada ketina paleisti masinę savo pirmųjų 8K skiriamosios gebos ekranų gamybą. Tačiau LG atkreipia dėmesį į tai, kad Apple kompanija jau pranešė apie naujo kompiuterio iMac 8K įvedimą į rinką dar šiais metais. Tai reikštų, jog 8K era faktiškai jau labai arti ir plačios 8K televizorių ir monitorių pasiūlos galime tikėtis jau po kelių mėnesių, o vėliausiai – 2017 metais.

Ar jau yra 8K ekranų poreikis? Nors eiliniam žmogui 8K ekranai yra ko gero tik tolimiausiuose ilgalaikiuose planuose, profesionaliame sektoriuje jie laukiami jau dabar. Asmenims, užsiimantiems profesionaliu vaizdo ir vaizdo įrašų apdorojimu, didesnė skiriamoji geba visada yra pridėtinė vertė. Naudojantis šia proga, vertėtų prisiminti, kad net ir Microsoft jau užsiminė apie tai, kad Windows 10 operacinė sistema sukurta galvojant apie 7680 x 4320 pikselių skiriamosios gebos palaikymą. 8K eros tema tampa vis įdomesnė.

Tačiau, žvelgiant iš paprasto eilinio naudotojo perspektyvos, vis dar lieka ko gero vienas svarbiausių klausimų – video turinio prieinamumo problema. Būtent čia iliuzijų negalima turėti. Televizijos ir kino industrijoje 8k skiriamoji geba tikėtina pasirodys einamojo dešimtmečio pabaigoje. Kai kurie televizijos tinklai, tokie kaip pavyzdžiui, Japonijos NHK (Nippon Hōsō Kyōkai) 8K skiriamosios gebos turinio transliavimui ruošiasi jau ilgesnį laiką, testuodamas duomenų perdavimą pagal 8K Super Hi-Vision techniką. Remiantis anksčiau pasirodžiusia informacija, yra žinoma, kad japonai 8K skiriamojoje geboje nori transliuoti kitų metų olimpines žaidynes, kurios įvyks Rio de Žaneire. Didžiausios JAV kino studijos šiuo metu diegia filmavimą naudojantis 6K kameromis; perėjimas prie 8K reikalaus daugiau laiko.

Kita situacija yra su daugialypės terpės pramogomis, t.y., kompiuteriniais žaidimais. Čia 8K skiriamosios gebos įvedimas praktiškai nesudaro jokios problemos bent jau iš žaidimų kūrėjams. Visiškai kitaip situacija atrodo iš įrangos pusės. Tačiau, remiantis dabartiniu 4K technikos pavyzdžiu, galima teigti, kad televizorių ir monitorių gamintojai naujas skiriamąsias gebas įveda nepriklausomai nuo to, ar naudotojais turės, ką jose žiūrėti, ar ne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: