Ką „Facebook“ profilis pasako apie jūsų asmenybę?  (0)

„Facebook“ kasdien būsenos atnaujinimus skelbia 400 mln. vartotojų. Vieni įkelia savo pusryčių nuotraukas, o kiti dalinasi įkvepiančiomis žinutėmis. Per pastaruosius kelerius metus tyrėjai aiškinosi, ką socialinio tinklo vartotojų elgesys „Facebook“ parodo apie jų asmenybes ir savigarbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo elgesio „Facebook“ nagrinėjimas gali suteikti naudingų įžvalgų apie save ir padėti suprasti, ką apie jus mano kiti. Galiausiai gali pasirodyti, kad kiti žmonės jūsų žinutes socialiniame tinkle mato visai kitaip, nei jums atrodo, Huffingtonpost.com rašo psichlogė Amy Morin, kuri pateikia septynias įžvalgas apie „Facebook“ vartotojus.

1. Daug „Facebook“ draugų turintys žmonės paprastai save vertina menkiau

Tyrime, kuris 2012 m. išspausdintas „Computers in Human Behavior“, buvo skelbta, kad save menkai vertinantys arba nerimaujantys dėl to, kaip juos priims kiti, turėjo daugiausiai „Facebook“ draugų.

Mokslininkai nustatė, kad menkai save vertinantys žmonės savo trūkumus nori kompensuoti atrodydami populiarūs „Facebook“.

2. Ekstravertai savo būseną atnaujina dažniau negu introvertai

Realiame gyvenime ekstravertai yra labiau linkę bendrauti su aplinkiniais negu introvertai, taip pat ir socialiniame tinkle jie reiškiasi dažniau. Apie tai skelbta 2014 m. tyrime „Personality Traits and Self-Presentation at Facebook“.

Šiame tyrime taip pat teigiama, kad ekstravertai dažniau nei introvertai spaudžia mygtuką „Patinka“, atnaujina būsenas ir kelia nuotraukas.

3. Sažiningi žmonės tvarkingiau rūšiuoja nuotraukas

Sąžiningi žmonės dažnai yra disciplinuoti ir sunkiai dirbantys, ir jie „Facebook“ praleidžia mažiausiai laiko. 2014 m. „Computers in Human Behavior“ išspausdintame tyrime teigiama, kad kai sąžiningi žmonės naudojasi socialiniu tinklu, jie tai daro labai organizuotu būdu.

Pavyzdžiui, jie gali kurti specialius nuotraukų aplankus, kad jomis galėtų dalintis su šeima ar draugais.

4. Atviri žmonės kruopščiai užpildo savo profilius

2010 m. atliktame tyrime, pavadintame „Social Network Use and Personality“, nustatyta, kad atviri žmonės, kurie apibūdinami kaip kūrybiški, artistiški, naudojo daugiausiai „Facebook“ funkcijų ir dažniausiai užpildė asmeninės informacijos skiltis.

Jie taip pat skelbė daugiau žinučių ant „Facebook“ sienos ir dažniau bendravo su specifiniais draugais.

5. Narcizai daugiau pasakoja apie save ir dažniau giriasi

Narcizai – žmonės, kurie linkę save pervertinti ir nori, kad jais būtų žavimasi, ieško dėmesio „Facebook“. 2014 m. „Computers in Human Behavior“ tyrime skelbta, kad narcizai dažniau publikuoja informaciją apie save, norėdami sulaukti daugiau „Patinka“ paspaudimų ir pritraukti komentarų, kurie patvirtintų jų įsitikinimus.

Kituose tyrimuose rašyta, kad narcizai kelia daugiau asmenukių ir dalinasi tik tomis, kurios turėtų susilaukti daugiausiai teigiamų įvertinimų.

6. Neurotiški žmonės įkelia daugiausiai savo nuotraukų

2014 m. publikuotame tyrime, pavadintame „Capturing Personality from Facebook Photos and Photo-Related activity“, nustatyta, kad neurotiški žmonės – labiausiai linkę į stresą ir nerimą – ieško pritarimo publikuodami nuotraukas.

Kadangi neurotiški žmonės turi mažiau socialinių įgūdžių, mokslininkai mano, kad jie nuotraukas į „Facebook“ kelia norėdami išreikšti save. Jų nuotraukas dažnai lydi ir kontroversiški komentarai.

Neurotiškų žmonių nuotraukų albumuose yra daugiausiai nuotraukų. Mokslininkų teigimu, taip yra todėl, kad jie nori save pristatyti pozityviai. Nuotraukose neurotikai dažnai nori atrodyti laimingesni, nei yra iš tikrųjų ir daugiau bendraujantys su savo draugais.

Tačiau laikui bėgant neurotiškų žmonių elgsena keičiasi. Dažnai jie siekdami pritarimo ima imituoti savo „Facebook“ draugų elgseną.

7. Lengvai sukalbami žmonės dažniausiai būna pažymimi kitų nuotraukų albumuose

2012 m. publikuotame tyrime „Personality and Patterns of Facebook Usage“ aiškinama, kad pritarimo ieškančius žmones dažniau nuotraukose pažymi jų draugai.

Kadangi sukalbamesni žmonės su aplinkiniais bendrauja šilčiau ir yra mažiau linkę į konfliktus, nenuostabu, kad jų draugai mėgaujasi nerūpestingomis kartu darytomis nuotraukomis ir jas dažniau kelia į socialinį tinklą.

Nors žmonėms paprastai atrodo, kad jie savo trūkumus socialiniuose tinkluose paslepia ir save pateikia taip, kaip nori, elgesys „Facebook“ atskleidžia daugiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Be to, daug pasako ne tik socialiniuose tinkluose skelbiama informacija, bet ir tai, apie ką neskelbiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(10)
(9)

Komentarai (0)