Įvertinkite geriausius 2014–ųjų metų lietuvių sukurtus žaidimus  (2)

Balandžio 21 dieną, Vilniuje buvo pagerbti geriausi 2014–ųjų metų žaidimai ir jų kūrėjai. Renginio metu buvo išdalinti septyni apdovanojimai ir pristatyti įdomiausi 2015–ųjų metų projektai. „LT Game Awards" pirmasis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje, tačiau iškilmes organizavusi Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija tvirtina, kad tai pirmas žingsnis link ilgametės tradicijos kasmet pagerbti geriausius Lietuvos žaidimų kūrėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„LT Game Awards“ iškilmės vyko muzikos klube „Liverpool“, kuris vos talpino visus norinčius stebėti ceremoniją. Įspūdingi auksu tviskantys apdovanojimai buvo išdalinti septyniose kategorijose – už geriausią garsą, už geriausią meninį stilių, geriausiam žaidimų kūrimo maratono žaidimui ir geriausiam nepriklausomų kūrėjų žaidimui. Dvi papildomas nominacijas įsteigė renginio rėmėjai – „Microsoft Lietuva“ apdovanojo geriausio žaidimo Windows platformai autorius, o „Game Insight“ pagerbė ryškiausius industrijos naujokus.

Žaidimus apdovanojimams nominavo patys žaidimų kūrėjai, o nugalėtojus anonimiškai rinko teisėjų komisija sudaryta iš žaidimų kūrėjų, žurnalistų, menininkų, kritikų ir žaidimų industrijos atstovų.

Nominacijose dominavo jaunoji Lietuvos alternatyva

Išskirtinio susirinkusiųjų dėmesio ir ovacijų sulaukė beveik visose kategorijose nominuoti, maži, bet kūrybiškumu trykštantys, mažų ir nepriklausomų komandų projektai – „The Machine“, „Onion“ ir geriausio nepriklausomo žaidimo titulą pelnęs – „Infinite Loop“. Minimalistiniai, tačiau tobulą garso, vaizdo ir žaismo sintezę siūlantys projektai pelnė pusę apdovanojimų, o publikos favoritu tapęs „The Machine“ sulaukė ir išskirtinio teisėjų dėmesio – žaidimui įteikti net du apdovanojimai – „Geriausias Windows Žaidimas“ ir „Geriausias meninis stilius“.

Pirmasis šių metų favoritus MB „Ingama“ pasveikino „Microsoft Lietuva“ vadovas Kristijonas Kaikaris. „Nuoširdžiai sveikinu visus šioje kategorijoje nominuotus kūrėjus. Jūs visi – nugalėtojai ir laisvai galite lygiuotis į pasaulinio lygio žaidimų kūrėjus. Esate kūrybingi, greitai prisitaikantys ir turite beprotiškai daug potencialo“, – įteikdamas apdovanojimą sakė „Microsoft Lietuva“ vadovas.

„Labai įdomu tai, kad mums labai sunkiai sekėsi derinti spalvas“ – atsiimdamas antrą apdovanojimą prisiminė vienas „The Machine“ kūrėjų Danielius Davidian, – „Nusprendėme, kad žaidimas bus juodai baltas. Ir viskas gavosi labai gerai.“

Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos direktorius Gediminas Tarasevičius, komentuodamas nugalėtojų žaidimus taip pat atkreipė dėmesį į visuotinę simpatiją pelnusį „The Machine“. „Šis žaidimas – nuoseklios mūsų industrijos raidos simbolis. Dar visai nesenai kūrėjų komandos dirbo savotiškoje izoliacijoje, daugybė projektų taip ir neišvydo dienos šviesos dėl patirties stokos ir per didelių ambicijų. Ingamos sukurto „The Machine“ atsiradimo istorija byloja apie subalansuotą požiūrį į savo galimybes ir užsibrėžto tikslo siekimą, tad mes ypač džiaugiamės jų pelnytais apdovanojimais“ – sakė Gediminas.

Kūrybingumu ir maištingumu trykštančioje „3j“ studijoje sukurtas žaidimas „Onion“ pelnė apdovanojimą už geriausią garsą. Atsiimdami apdovanojimą, žaidimo kūrėjai pasakojo, kad žaidimo garsas buvo sukurtas jauno ir muzikos dogmų nepaisančio kūrėjo iš Švedijos, bei paskatino savo kolegas kratytis racionalumo.

Pasaulinės žaidimų kūrėjos „Game Insight“ prizas atiteko metų naujokams - „GG studio“ už žaidimą „Shapecast“. „Neįtikėtina matyti taip sparčiai augančią žaidimų kūrėjų bendruomenę čia, Lietuvoje. Dar labiau – jos aktyvumą ir kūrybiškumą, leidžiant vis daugiau kokybiškų ir įdomių žaidimų, – sako pasaulinės žaidimų bendrovės „Game Insight“ evangelistas Oleg Pridiuk.

Metų žaidimas – milijonų žaidėjų visame pasaulyje favoritas

Metų žaidimo apdovanojimas buvo skirtas visame pasaulyje išpopuliarėjusiam, vilniečių studijoje „Nordcurrent“ sukurtam žaidimui „Cooking Fever“. Pernai pasirodęs žaidimas susuko galvas milijonams iOS ir Android žaidėjų visame pasaulyje. „Tai, kad būtent šis žaidimas pelno metų žaidimo apdovanojimą buvo kiek netikėta, bet labai džiugu“ – teisėjų komandos sprendimą komentavo žaidimų kritikas Artūras Rumiancevas: „Šio žaidimo kūrėjai – viena seniausių ir didžiausių žaidimų kūrimo kompanijų Lietuvoje, tai tikri savo amato ir pasirinkto žanro ekspertai, o dešimtys milijonų atsisiuntimų ir ypač palankūs žaidėjų vertinimai garsina net tik kūrėjus, bet ir Lietuvą. Per pastaruosius porą metų sutvirtėjusiai ir apsiplunksnavusiai Lietuvos žaidimų kūrėjų industrijai labai svarbus išorinis dėmesys, o pasaulinė „Nordcurrent“ sėkmė užtikrina, kad jo sulauksime.“

Renginio metu taip pat buvo pademonstruoti 2015–aisiais pasirodysiančių žaidimų anonsai. Dalis anonsų viešai parodyti pirmą kartą, tačiau ypatingo publikos dėmesio sulaukė vienišo roboto drama „Scrap Garden“ ir melancholiškas nuotykių žaidimas „Sala“. Šių žaidimų startai numatomi ne tik Lietuvos žaidimų kūrėjų dėmesio centre esantiems išmaniems įrenginiams, bet ir asmeniniam kompiuteriui.

„LT Game Awards ceremoniją vainikavo roko grupė „Skatino Guolis“, kurią sudaro, kaip ir buvo galima tikėtis, Lietuvos žaidimų kūrėjai.

Visas „LT GameAwards 2015 nugalėtojų sąrašas:
  • Geriausias audio – „Onion“. Atsisiųsti
  • Geriausias meninis stilius – „The Machine“. Atsisiųsti
  • Geriausias GameJam žaidimas – „Bubblenator“. Atsisiųsti
  • Geriausias Windows žaidimas – „The Machine“. Atsisiųsti
  • Geriausias nepriklausomų kūrėjų žaidimas – „Infinite Loop“. Atsisiųsti
  • Geriausias naujokas (Game Insight nominacija) – „Shapecast“. Atsisiųsti
  • Metų žaidimas – „Cooking Fever“. Atsisiųsti