Nauja technologija girtą žmogų atpažįsta iš tolo  (0)

Ak, tas alkoholis. Esame raginami mėgautis atsakingai, bet po pirmo gurkšnio raginimą pamirštame ir... pasielgiame neatsakingai. O paskui tenka raudonuoti. O dabar paaiškėjo, kad tas skruostų raudonis gali būti panaudotas ir kaip ginklas prieš jus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai, pritaikę infraraudonojo ruožo spindulius fiksuojančias kameras, sukūrė kompiuterinį algoritmą, kuris per atstumą, vien iš skruostų, kaktos ir nosies įraudimo, atpažįsta „paėmusius“ žmones.

Vos viena taurė vyno ar stiklas viskio atpalaiduoja mūsų kraujagysles: jos išsiplečia ir prisipildo kraujo. Dėl to mūsų veidas parausta ir įšyla. Veido raudonis gali būti dar stipresnis, jeigu jūsų organizme esantis fermentą aldehido dehidrogenazę koduojantis genas dėl kažkokių priežasčių tinkamai neatlieka savo funkcijos: šis genas yra svarbus alkoholio metabolizmo pagalbininkas. Beje, būtent dėl to geno mutacijos gali atrodyti, kad iš Azijos kilę žmonės po linksmo vakaro bare tiesiog šviečia, rašo popsci.com.

Graikijos mokslininkai, norėdami patikrinti, ar įmanoma kompiuterį išmokyti per atstumą atpažinti alkoholio pavartojusius žmones, nugirdė 41 savanorį ir užfiksavo visų jų veidų šilumines nuotraukas.

Kiekvienam savanoriui buvo duota išgerti po 4 taures vyno, o vėliau buvo lyginamos jų infraraudonojo bangų ruožo nuotraukos prieš alkoholio vartojimą ir po jo. Nors skirtingus žmones tas pats alkoholio kiekis paveikė skirtingai, visų jų kraujyje alkoholio buvo bent 0,5 promilės. O jau pasiekus 0,5 promilės tikimybė, kad pateksite į autoįvykį, išauga net 38 procentais, lyginant su visiškai blaivais vairuotojais.

Turėdami visų dalyvių nuotraukas, mokslininkai nurodė dirbtinio neuronų tinklo kompiuteriniam algoritmui palyginti blaivo ir ne visai blaivo veido nuotraukas po vieną tašką. Nustatyta, kad pats geriausias žmogaus girtumo indikatorius yra kaktos ir nosies temperatūra. O turėdami šią informaciją, jie sukūrė algoritmą, kuris 90 proc. tikslumu atpažįsta girtumą net ir tada, kai kompiuteriui nėra žinoma, koks šiltas tas žmogus būna visiškai blaivas.

Mokslininkai svarsto, kad šis algoritmas turėtų sudominti policiją – jiems būtų paprasčiau atpažinti nedorėlius, kurie gali pradėti kelti nemalonumus gatvėse. Kita galimybė – sumontuoti infraraudonųjų spindulių kameras kompiuteriuose ir ties pramoninės technikos valdymo pultais taip apsisaugant nuo vairavimo arba darbo su pavojingais įrenginiais išgėrus.

Išsamiau su Patrų universiteto mokslininkų atliktu tyrimu galima čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(29)
(-17)

Komentarai (0)