Patarimai iš specialisto lūpų: kaip sutaupyti statant nuosavą namą  (1)

Nusprendus statyti nuosavą namą dažnai didelius ir nepamatuotus norus tenka supakuoti į mažesnę dėžutę, labiau atitinkančią galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statybų parodoje „Resta“ lankytojams paskaitą skaitęs statybų specialistas tvirtina, kad pirmiausiai reikia skirti nemažai laiko visų aplinkybių ir galimybių įvertinimui.

„Pirmiausiai turite įvertinti savo šeimos būtinuosius poreikius. Visada atrodo, kad visko noriu noriu noriu, tačiau reikia nuspręsti, kas yra būtina patogiam gyvenimui. Jam tikrai nereikia tualete plytelių su swarovskiais, ten reikia tiesiog plytelių, kurios atitiktų tam tikras savybes“, - statybų parodoje surengęs seminarą „Kaip statant šeimos būstą sumažinti išlaidas?“ sakė bendrovės „ABM statyba“ vadovas Aurelijus Bambalas. Jo teigimu, negalima taupyti statant, tačiau reikia taupyti vertinant galimybes, priimant sprendimą, gerai pasiruošiant statyboms.

„Taip pat būsto neturėtume planuoti kelioms kartoms į priekį, kaip būdavo daroma iki šiol, kai tėvai statė namus sau, vaikams ir dar galvojo apie anūkus. Labai geras to pavyzdys yra 1990-1995 m. pastatyti namai viename pirmųjų sostinės mikrorajonų Balsiuose. Tokius namus vadinu mokyklomis, nes pats mažiausias tų laikų pastatas buvo 500 kv. m. Turiu keletą klientų, kuriems įrengėme 1-2 kambarius pirmuosiuose aukštuose, kad jie galėtų gyventi, nes visos kitos patalpos žiemą yra nešildomos“, - tvirtino A. Bambalas.

Kalėdų sindromas

Taip pat prieš pradedant statybas reikia gerai įvertinti šeimos finansinės galimybės, asmeninę patirtį statybose, asmeninį laiką, kurį galite skirti pasiruošimui, statybų priežiūrai, NT rinkos pasiūlą ir kainas, statybinių medžiagų pasiūlą ir kainas.

„Kai pats pradėjau statyti namą, vienas pažįstamas juokais pasakė: statai namą, išsiskirsi su žmona. Tuo metu nežinojau, kas tai yra, bet galiu pasakyti, kad, pavyzdžiui, antro aukšto sienas griovėme tris kartus. Tai yra mano klaidos, tikiuosi, jums per jas nereikės pereiti. Laiko neturėjimas ir skubėjimas yra jūsų nervai, taigi sveikata. Jei neturite daug laiko, kažin, ar siūlyčiau veltis į visą šitą reikalą, nes jeigu skubėsite, tikrai viršysite visus biudžetus ir gadinsitės nervus“, - patirtimi dalijosi pranešėjas. Jo teigimu, dažniausiai žmonės parduodami sau statytą unikalų namą niekuomet negauna daugiau pinigų nei išleido.

„Jeigu susidursite su bankų paskolomis, žinokite, kad tik pastatyti namai gali būti įvertinti, taigi jeigu statomas namas yra vienetinis ir unikalus, jūs turėsite jį dalimis įkeisti ir dalimis gausite išmokas iš banko. Tai jums kainuos papildomo laiko ir pinigų“, - pabrėžė A. Bambalas.

Statant patiems jis pataria paanalizuoti statybinių medžiagų kainas pas skirtingus pardavėjus, jeigu turite, kur sandėliuoti, pirkti kai kurias medžiagas ne sezono metu. Taip pat patariama atidžiai rinktis statybininkus, stengtis, kad kuo daugiau darbų atliktų tie patys specialistai.

„Sutaupysite, jeigu su specialistais susitarsite iš anksto. Taip pat labai svarbu darbų nepradėti statybų sezono pabaigoje (rudenį), nes tada statybininkai pasidaro labai brangūs, nes visiems užsakovams darbus reikia baigti iki Kalėdų. Baigimas iki Kalėdų reiškia, kad Jūsų namas bus toks, koks bus. Tiesa, dažniausiai po sausio 5 dienos prašoma perkelti dvi rozetes dešiniau, pakeisti durų kryptį ir pan.“, - patirtimi dalijosi statybų specialistas.

Po žeme gali slypėti papildomos išlaidos

Sutaupyti galima ir perkant sklypą, pavyzdžiui, kuo jis plokštesnis, tuo mažiau pinigų reikės paruošiamiesiems žemės darbams. Prieš galutinai jį įsigyjant patariama padaryti grunto tyrimus, kurie parodys jo kokybę. Taip pat A. Bambalas atkreipia dėmesį, kad netaisyklingos formos sklypas gali kainuoti pigiau nei toje pačioje vietose esantis taisyklingas.

„Žinojimas garantuoja jūsų ramybę, kad nusipirkęs sklypą neatsidursite ant durpyno arba ant pelkės, nes tokiu atveju pamatams išleistumėte kelis kartus daugiau pinigų nei įprastai. Visi seni pastatai, likę pamatai didina tvarkymo darbų sąnaudas. Esu vieną kartą susidūręs su situacija, kai sklypas atrodė idealiai lygus, o atvažiavus traktoriui ir pradėjus darbą, paaiškėjo, kad ten seni pamatai suversti į duobę ir užkasti. Žmogus buvo apgautas“, - tvirtino jis.

Architektūrinis projektavimas taip pat užima nemažai laiko: „Be to, tik jums suprojektuotas namas tikrai negarantuos, kaip ir man negarantavo, patinkančio rezultato. Jeigu yra galimybė, patarčiau rinktis tokį projektą, po kurį jau pastatytą galite pasivaikščioti ir jį apžiūrėti“, - patarė pranešėjas.

A. Bambalas pabrėžia, kad inžinerinis projektavimas yra būtinas, nes šiame projekte bus nurodoma, kas kaip turi būti padaryta ir kiek kokių medžiagų reikia panaudoti. Jis pataria tartis ir su interjero dizaineriais.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Inreal“ pateikė skaičiavimus, kad sau statomo kokybiško ekonominės klasės namo kaina su įrengimu, tačiau be sklypo kainos, svyruoja nuo 650 iki 700 eurų/kv.m.

Taigi ekonominio individualaus namo statyba kainuotų apie 100-120 tūkst. eurų priklausomai nuo dydžio bei medžiagų parinkimo. Pridėjus sklypo kainą, kuri priklauso nuo dydžio, vietovės, esamos infrastruktūros ir pan. ir vidutiniškai siekia 30-50 tūkst. eurų, galutinis investicijų į tokį namą dydis galėtų siekti apie 130-170 tūkst. eurų. Tuo metu individualių namų, statomų pardavimui, kainos skiriasi labiau. Aplink Vilnių ekonominės klasės individualūs namai vidutiniškai parduodami už 130-170 tūkst. eurų.

„Dėl masiškumo ar ekonomiškesnių medžiagų panaudojimo, tokių namų statybos savikaina vidutiniškai siekia 580-650 eurų/kv.m, taigi namo statybos kaina vidutiniškai siekia 85-100 tūkst. eurų. Jei sklypas yra vienas iš daugelio didesniame masyve, tikėtina, jog jo įsigijimo kaina taip pat buvo kiek mažesnė ir galėjo vidutiniškai siekti 20-40 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad bendras tokios investicijos dydis gali vidutiniškai siekti 105-140 tūkst. eurų“, - anksčiau sakė „Inreal“ konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Statybų rubrikos naujienas remia https://www.mgprojekt.com.pl/ 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė
(27)
(22)
(5)

Komentarai (1)