Gera žinia kauniečiams: sukurta technologija padės išvengti duobių keliuose (Video)  (8)

Kelių duobės ne tik Kaune, tačiau ir visame pasaulyje kankina tiek vairuotojus, tiek ir pačius kelininkus. Kelių remontas kasmet kainuoja milijardus eurų, jau nekalbant apie naujų kelių tiesimą. Tačiau panašu, jog mokslininkų dėka šiai problemai atėjo galas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikrobiologai atrado specialias bakterijas, kurios, reaguodamos su vandeniu, savarankiškai „užgydo“ duobes ir įtrūkimus. Jos gali būti įtraukiamos netgi į skysčius ir purškiamos ant jau esančių įtrūkimų, kurie formavosi ištisus metus.

Minėtoji bakterija visai neseniai atrasta mokslininkų komandos šalia aktyvių ugnikalnių, kur tyvuliuoja sodos turintys ežerai (pavyzdžiui, kaip ir Wadi Natrun ežeras Egipte). Mokslininkus itin džiugina faktas, jog šios bakterijos yra visiškai atsparios tiek karščiui, tiek šalčiui.

Atrastųjų bakterijų pagrindu sukurtas purškalas turėtų pasirodyti 2016 metais. Viliamasi, jog jis bus ypatingai paklausus statybų sektoriuje, siekiant išsaugoti ir sutvarkyti giliai po žeme esančius pastatų pamatus ar naftos platformas.

Taip pat viena iš idėjų yra naująjį išradimą panaudoti transporto sektoriuje, kur būtų galima kelius užpildyti specialių betono bei šio purškalo mišiniu ir taip užlopyti duobes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(45)
(5)
(40)

Komentarai (8)