Kaip Microsoft užsidirbo milijonus iš 14 metų senumo produkto, kurio palaikymą nutraukė prieš metus  (0)

Microsoft kompanijai Windows XP yra kaip vis dovanojama dovana.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Microsoft baigė pardavinėti Windows XP dar 2010 m. ir palaikymo atnaujinimus visiškai nutraukė kiek seniau, nei prieš metus, pinigų iš jos ir toliau uždirba.

Taip yra, kadangi tebėra milžiniška Windows XP naudotojų bazė ir jie pasirengę pakloti milijonus dolerių už saugumo specialų palaikymą.

Naujausias klientas, pasirašęs Windows XP palaikymo sutartį yra JAV Karo laivynas.

Antradienį Laivyno kosmoso ir laivyno karo sistemų komandinis centras (Navy's Space and Naval Warfare Systems Command – SPAWAR) sudarė 9,1 milijonų dolerių kontraktą su Microsoft, kuris garantavo saugumo atnaujinimus 100 000 darbo stočių, tebenaudojančių Windows XP, Office 2003, Exchange 2003, ir Windows Server 2003.

Kontraktas gali būti pratęstas iki 2017 m., kainuoti iki 30,8 mln dolerių, pridūrė IDG News.

„Laivynas naudoja daug senų programų, besiremiančių senais Windows produktais. Kol programos nebus modernizuotos, ar kol jų nebus visai atsisakyta, toks tarnybų tęstinumas būtinas veikimo efektyvumo palaikymui,“ IDG sakė Stevenas Davisas, SPAWAR atstovas.

ITWorld pastebi, kad „Microsoft programos veikia kritiškas „komandavimo ir kontrolės sistemas“ laivuose ir senas sausumos sistemas.Tokios sistemos prijungtos prie NIPRnet, JAV vyriausybės IP tinklo neslaptai informacijai ir SIPRneto, slaptos informacijos tinklo.“

Laivynas planuoja atsisakyti pasenusių platformų, nes kaip pažymima išslaptintame dokumente, dėl dešimtmečio senumo Windows platformos naudojimas sistema tampa pažeidžiama.

„Be tokio nuolatinio palaikymo, būtų rasti šių sistemų pažeidžiamumai, o spragos nebūtų užtaisytos,” sakoma Laivyno dokumente. „Iš to kylantis sistemos silpnėjimas padarytų ją labiau pažeidžiamą įsibrovimais… o dėl to gali nukentėti duomenų integralumas, tinklų našumas ir misijos gebėjimas atitikti kritiškai svarbius tinklus.”

Tačiau ir turint visa tai omeny, tokios sistemos, kaip laivynas, atnaujinimas – užduotis ne iš lengvųjų.

„Tokio dydžio ir globalios aprėpties organizacijai, kaip JAV Laivynas, atnaujinti visą kompiuterinį tinklą nelengva,“ Business Insider sakė ekspertas Joe Loomisas, CyberSponse vykdantysis direktorius. „Laivynas perėjimą turėjo planuoti greičiau, bet vis vien tai labai sudėtinga situacija.“

Loomisas, buvęs laivyno kriptologas, pabrėžė, kad Laivyno kompiuterinė sistema susideda iš „įvairiausių senų sistemų ir techninės įrangos“ kurios neveiks su Windows 7, o operacinė sistema, prie kurios turėtų pereiti — Windows 10 SP1 — dar neišleista.

„Laivynu dabar nelengva,“ sakė Loomisas. „Bet dabar tai efektyvi laikina priemonė, nes 9 milijonai dolerių Laivynui yra lašas jūroje ir skubus perėjimas atsieitų daug brangiau.“

Skubėjimas padidintų ir saugumo klaidų atsiradimo tikimybę, pridėjo Loomisas.

JAV Laivynas nėra vienintelė didelė organizacija, pasirašiusi paramos sutartį su Microsoft. JAV vyriausybė pernai pasirašė 9,2 mln dolerių kontraktą visų viešojo sektoriaus klientų aptarnavimui, o Olandijos vyriausybė pasirašė „daugiamilijoninį“ sandėrį panašioms paslaugoms.

Daugelis tokių organizacijų naudoja senas programas, veikiančias tik su Windows XP, todėl migruoti prie naujesnės operacinės sistemos migruoti sunku. Bet kadangi Microsoft iš esės pernai nutraukė Windows XP palaikymą, joms reikia saugumo atnaujinimų apsisaugojimui nuo išorės grėsmių.

Tiesą sakant, operacinių sistemų naudojimą tiriančios firmos NetMarketshare duomenimis, Windows XP tebeužima maždaug 14 % visos darbo stočių operacinių sistemų rinkos dalies. Tai daugiau, nei Microsoft naujausios operacinės sistemos, Windows 8.1, dalis.


Eugene Kim, Michael B Kelley, Natasha Bertrand
www.businessinsider.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(43)
(1)
(42)

Komentarai (0)