JAV armija pradės šaudyti ekspansinėmis kulkomis (Video)  (18)

JAV armijos vadovybė ketina pereiti prie šovinių su įdubimą priekinėje kulkos dalyje turinčių šovinių naudojimo, praneša ArmyTimes. Be to, kariškiai svarsto ir fragmentuojamų kulkų panaudojimo galimybę. Abu šaudmenų tipai bus naudojami su būsimais šaulių ginklais, konkrečiai, naujais, projektu XM–17 kuriamais, pistoletais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kariškių vertinimu, ekspansiniai ir fragmentuojamieji šaudmenys skiriasi nuo įprastinių didesniu taikinį stabdančiu poveikiu. Be to, pataikiusios į kūną, tokios kulkos pažeidžia didesnį minkštųjų ir kaulinių audinių plotą, garantuodamos priešininko pašalinimą iš mūšio. JAV armijoje tvirtina, kad ekspansinės ir fragmentuojamosios kulkos bus kur kas efektyvesnės asimetrinio karo atveju, kai tarp priešininkų egzistuoja arba techninis disbalansas, arba naudojamos strategijos ir taktikos skirtumai.

Dabar amerikiečių kariškiai naudoja tik kulkas su vientisu apvalkalu, kurios, pataikiusios į kūną, palieka praktiškai tiesią apskritą angą, o minkštuosiuose audiniuose juda tiesiai. Automatų kulkų priekinė dalis smaili, padidinanti poveikio mirtinumą, esant nedideliam stabdymui. Pistoletų kulkos suapvalinta priekine dalimi, atvirkščiai, stabdomos stipriau, o mirtinas poveikis nedidelis.

Kokius konkrečiai fragmentuojamųjų ir ekspansinių kulkų tipus planuoja naudoti amerikiečių kariai, kol kas nežinia. Dabar labiausiai paplitusios kulkų su atviru galu tipas (hollow point). Nuo 2013 m. JAV taip pat gaminami šoviniai su radikaliai ekspansinėmis kulkomis. Jos vadinamos R. I.P. ammo (Radically Invasive Projectile). Šios kulkos gaminamos iš vientiso vario, turi ekspansinį įgilinimą gale. Be to, galvinėje dalyje yra lapeliai, primenantys aštriąją trokaro dalį.

Pataikusios į kūną radikaliai ekspansinės kulkos lapeliai išsiskleidžia (gali ir susiklostyti į žiupsnį), o paskui atlūžta ir juda trajektorija, nukreipta nuo pagrindinės kulkos dalies. Tuo tarpu pagrindinė dalis ir toliau juda tiesiai. Tokiuose šaudmenyse suderinami aukšti mirtinumo ir stabdančiojo poveikio rodikliai. Dabar šoviniai su R. I.P. tpo kulkomis JAV išleidžiam tik civilinei rinkai.

Ekspansines kulkas aktyviai naudoja amerikiečių kovos su narkotikų platinimu tarnybos, policija, o taip pat specialios paskirties kariuomenės padaliniai. Tokie šaudmenys padeda išvengti pašalinės žalos, susišaudymams vykstant, esant pašalinių žmonių — kulkos tiesiog įstringa nusikaltėlio kūne, vadinasi, negali sužeisti kitų žmonių.

Pasak karinės juridinės „karo įstatymų“ tarnybos viršininko Richardo Jacksono, JAV Gynybos ministerija neseniai peržiūrėjo įvairių specialios paskirties šaudmenų naudojimo taisykles. Tai reiškia, kad dabar Armija galės pakeisti daugiau nei prieš šimtmetį priimtas karinių veiksmų vykdymo taisykles. „Egzistuoja mitas, kad ekspansines ir fragmentuojamąsias kulkas draudžiama naudoti tarptautiniuose kariniuose konfliktuose. Tačiau dabar tai nesvarbu", — pažymėjo Jacksonas.

Reikia pažymėti, kad formaliai JAV Armijos perėjimas prie ekspansinių ir fragmentuojamųjų kulkų naudojimo įstatymų nepažeis. Tokių šaudmenų naudojimą kariniuose konfliktuose dabar draudžia Haagos konvencija, priimta 1899 m. Dabar amerikiečių kariškiai šių nuostatų laikosi, nors, pasak Jacksono, formaliai JAV šios dokumento dalies nepasirašė.



nplus1.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(7)
(33)

Komentarai (18)