Lietuvos perkami šarvuočiai „Boxer“: tai ne tik karinė technika, tai kur kas daugiau (Video)  (31)

Lietuva išmintingai paspaudė vokiečių ištiestą ranką ir pradėjo megzti artimesnius ryšius su galingiausia Europos valstybe. Taip gynybos analitikai įvertino mūsų šalies ketinimą pasirašyti didelės apimties sutartį su Vokietijos gamintoju „Krauss-Maffei Wegmann“ ir įsigyti pėstininkų kovos mašinų „Boxer“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

A Lietuva išmintingai paspaudė vokiečių ištiestą ranką ir pradėjo megzti artimesnius ryšius su galingiausia Europos valstybe. Taip gynybos analitikai įvertino mūsų šalies ketinimą pasirašyti didelės apimties sutartį su Vokietijos gamintoju „Krauss-Maffei Wegmann“ ir įsigyti pėstininkų kovos mašinų „Boxer“.

„Tai yra ne tik ekonominių ryšių stiprinimas, ne tik verslo sandoris, bet ir puikus žingsnis gynybos politikos prasme“, – sakė dr. Deividas Šlekys, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas.

Ekspertas pabrėžė, kad Lietuva palaiko glaudžius santykius su galingiausia pasaulyje šalimi JAV, taip pat – stiprią kariuomenę turinčia kaimyne Lenkija.

Tačiau iki šiol trūko artimesnio ryšio su galingiausiomis Europos šalimis, tad pėstininkų kovos mašinos „Boxer“ pirkimas – žingsnis, užpildant spragą.

„Reikia pripažinti, kad Vokietija yra bene vienintelė iš didžiųjų Europos valstybių, kuri šiuo metu smarkiai stiprina savo gynybą. Pirkti ginkluotę iš tokio sąjungininko kartu reiškia ir tai, kad mes pradėsime labiau domėtis tuo, ką daro vokiečiai, o vokiečiai pradės domėtis tuo, ką daro lietuviai.

Taip atsiranda intymesnis ryšys su Vokietija, kuris yra labai reikalingas mūsų valstybei“, – kalbėjo D.Šlekys.

Gynybos ekspertas taip pat pabrėžė, kad ir vokiečiai pastaruoju metu rodo didesnį susidomėjimą Lietuvos veiksmais gynybos srityje.

Pavyzdžiui, Vokietijos ginkluotųjų pajėgų Bundesvero kariai nuolat dalyvauja pratybose Lietuvos poligonuose, Vilniuje lankėsi Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen, vokiečiai pasiūlė labai palankiomis sąlygomis įsigyti geriausių pasaulyje mobilių haubicų „Pz2000“.

Kariškiams reikės pamokų

Koncerno „Krauss-Maffei Wegmann“ gaminami „Boxer“ yra geriausias variantas, renkantis pėstininkų kovos mašinas. Tai sako gynybos temas nagrinėjantis žurnalistas Audrius Bačiulis.

„Vokiečiai mums pateikė tiesiog pasakiškai palankų pasiūlymą. Pirksime šiandien geriausią pasaulyje ratinę kovos mašiną už tą pačią kainą, kokią moka vokiečių Bundesveras, be to, mūsų kontraktas bus sujungtas su jau vykdomu Bundesvero kontraktu. Tai reiškia, kad gausime „Boxer“ labai greitai“, – 15min.lt sakė A.Bačiulis.

Jis pabrėžė, kad „Boxer“ naudojami bokštai „Puma“, kurie bus konstruojami prie Lietuvos mašinų, irgi šiuo metu gaminami serijiniu būdu, tad problemų nekils.

„Man labiau patiktų, kad ant mūsų „Boxer“ būtų ne „Puma“ su 30 mm, bet „General Dynamics“ su 40 mm pabūklu bokštas. Bet pastarasis dar nesertifikuotas, mes būtume pirmi pirkėjai, tad mokėtume ir kūrimo bei gamybos paleidimo kainą. Išeitų labai brangiai“, – kalbėjo žurnalistas.

A.Bačiulis sako, kad Lietuvos kariams reikės mokytis kariauti su naujosiomis pėstininkų kovos mašinomis.

„Jie yra gerokai didesni ir sunkesni už mechanizuotų batalionų naudojamus šarvuotus transporterius M113. Teks keisti šiuo metu priprastą vadinamąją „proskynų taktiką“, kai šarvuočiai slapstosi gausiai miškingose ir sunkiai pravažiuojamose vietovėse. Išmokti kariauti naudojant savaeiges haubicas „PzH2000“ bus dar sudėtingiau“, – sakė A.Bačiulis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Dovydas Pancerovas
(47)
(4)
(43)

Komentarai (31)