Kosminius laivus į Žemės orbitą galima kelti ir mikrobangų energija (Video)  (1)

Įmonė „Escape Dynamics“ paskelbė, kad jų atlikti bandymai rodo, jog mikrobangų energija, kryptinėmis antenomis iš Žemės perduodama į kylanti kosminį laivą, gali padėti iškelti jį į orbitą. Jei ši idėja pasirodys esanti pritaikoma praktiškai, tai leis gerokai atpiginti kosminius skrydžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu palydovus ar kitus naudingus krovinius į orbitą iškelia daugiapakopės raketos, kurių didžiąją dalį svorio sudaro kuras.

„Escape Dynamics“ sumanė panaudoti mikrobangų, siauru pluoštu spinduliuojamų iš Žemės į kylantį kosminį laivą, energiją. Tuomet įprastinio raketinio kuro reiktų tik manevrams orbitoje, ir smarkiai padidėtų naudingo krovinio svoris, taigi skrydžiai gerokai atpigtų.

Vertinama, kad šiuo metu vieno kilogramo svorio iškėlimas į Žemės orbitą kainuoja apie 25-50 tūkstančių JAV dolerių. Tiesa, kol kas neįmanoma pasakyti, kiek krovinio iškėlimas atpigtų, ir ar šis būdas pasirodys pakankamai patikimas ir tinkamas, nes kol kas bandymai yra tik pradinėje koncepcijos patikrinimo stadijoje. Tačiau „Escape Dynamics“ vertina, kad ji gali sumažėti bent kelis kartus..

Kol kas „Escape Dynamics“ pavyko sukurti nuolatinę trauką 500 sekundžių, naudojant 100 kW galios girotroną, spinduliuojantį 92 GHz dažnio sufokusuotas mikrobangas. Kaip varomoji medžiaga buvo naudojamos helio dujos, kurios buvo įkaitinamos per specialų šilumokaitį, sugeriantį iki 90% mikrobangų energijos, ir dideliu greičiu išmetamos iš variklio.

Tai yra stūmos principas naudojamas tas pats, kaip ir raketiniuose varikliuose, tik skirtumas tas, kad pats energijos šaltinis lieka Žemėje. Tikimasi, kad netrukus pavyks pasiekti 600 sekundžių trukmės nuolatinę trauką, naudojant vandenilio dujas, o tokio laiko jau pakaktų nedideliems kosminiams laivams išeiti į Žemės orbitą.

Be abejo, energijai į vis aukštyn kylantį objektą perduoti reikėtų viso mikrobangų antenų masyvo, taip pat jis turėtų labai tiksliai sekti kosminį laivą. Gali iškilti ir saugos problemų, nes į didelės energijos mikrobangų pluoštą galėtų pakliūti paukščiai ar lėktuvai, o gal net ir dirbtiniai Žemės palydovai.

Kita vertus, jei idėja pasirodys reali, ateityje tai gali reikšti gerokai pigesnes keliones į Žemės orbitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(26)
(3)
(23)

Komentarai (1)