Tūkstantis genijų įspėja žmoniją apie rimtą grėsmę  (9)

Daugiau nei tūkstantis technologijų ekspertų, mokslininkų ir įvairių sričių tyrėjų pasirašė laišką, kuriame įspėjama apie autonominių ginklų – „robotų-žudikų“ – grėsmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Karinės paskirties dirbtinio intelekto ginklavimosi varžybos yra prasta mintis“, – teigiama laiške, kurį pasirašė garsus fizikas Stephenas Hawkingas, verslininkas Elonas Muskas, „Apple“ įkūrėjas Steve'as Wozniakas, „Google“ tyrėjas Demis Hassabis, įvairių universitetų bei tyrimų institucijų mokslininkai ir kiti žinomi tyrėjai.

Apie žudyti gebančius autonominius robotus pastaruoju metu kalbama vis daugiau, šis klausimas svarstomas net Jungtinių Tautų komitetuose, kuriems siūloma uždrausti tam tikro pobūdžio autonominius ginklus. Ekspertai ragina uždrausti tyrimus ir gamybą dirbtinio intelekto, kuris valdytų ginklus, galinčius veikti be žmogaus įsikišimo.

„Kaip dauguma chemikų ir biologų nerodo jokio susidomėjimo kurti cheminius ar biologinius ginklus, daugelis dirbtinio intelekto tyrėjų nesidomi dirbtinio intelekto ginklais bei nenori, kad kiti terštų jų tyrimų sritis to imdamiesi“, – teigiama laiške.

Pernai gruodį S.Hawkingas jau buvo išreiškęs nerimą dėl dirbtinio intelekto keliamos grėsmės žmonijos išlikimui. „Žmonės, kuriuos riboja lėta biologinė evoliucija, negalėtų konkuruoti su dirbtiniu intelektu ir būtų išstumti“, – tuomet nurodė fizikas.

Tačiau tai nereiškia, kad derėtų apskritai uždrausti dirbtinio intelekto tyrimus. „Microsoft Research“ vadovas Ericas Horvitzas, kuris taip pat pasirašė minėtą raginimą, pabrėžė šių tyrimų svarbą: „Kiek skaičiavimai suteikė mūsų visuomenei, ekonomikai, tokioms sritims, kaip sveikatos apsauga – tai neįtikėtina. Dirbtinis intelektas pakeis daugybę dalykų. Tai suteikia daug vilčių, daug galimų privalumų, bet ir kelia tam tikrą susirūpinimą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(124)
(5)
(119)

Komentarai (9)