Žurnalistinė dvikova: žmogus prieš robotą  (1)

Žiniasklaidos organizacija „National Public Radio“ surengė dvikovą tarp dviejų žurnalistų, vienas jų – programinė įranga „WordSmith“, sukurta technologijos kompanijos „Automated Insights“. Roboto priešininku pasirinktas žurnalistas Scott Horsley, turintis ilgametę reporterio darbo patirtį bei dirbantis korespondentu Baltuosiuose Rūmuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Paskutinio bandymo metu robotas ir žmogus laukė finansinių pajamų ataskaitos iš Amerikos greito maisto tiekėjo „Denny“. Kai ataskaita buvo gauta, abu žurnalistai lenktyniavo, kuris iš jų greičiau parengs trumpą pranešimą transliacijai „NPR“ radijuje. Nutarta, kad pranešimas bus vertinimas ne tik pagal atlikimo greitį, bet ir rašymo stilių. WordSmith istoriją parengė per dvi minutes, S. Horsley užtruko apie septynias,“ – praneša „The Stack“.

Visgi išbandymą laimėjo žmogus dėl geresnio straipsnio parengimo. Taškų persvara triuškinanti – 3403 prieš 270. Tačiau algoritmo kūrėjai teigia, kad roboto rašymo stilius gali būti koreguojamas, todėl teigti, kad jis netinkamas, nėra objektyvu. Anot „Automated Insights“, šio išbandymo metu robotas mėgdžiojo finansinių pranešimų stilių, todėl tekstas buvo „sausokas“, vis dėlto, nustačius, kad sistemą atkartotų „NPR“ rašytojų kūrybos manierą, roboto stilius pakistų ir persvara nebebūtų tokia didelė.

Nepaisant to, kad laimėjo žmogus, akivaizdu, jog robotai-rašytojai tampa vis sumanesni, o jų kuriami tekstai – kokybiškesni. „Ginčijamasi, kad technologija bus tik papildomas įrankis žmonėms, tačiau kas žino, galbūt jau greitai robotai užkariaus naujienų sklaidos sritį,“ – klausia „The Stack“ apžvalgininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (1)