„Bay Bridge“ tilto dizaineris sunerimęs – katastrofa labai arti  (3)

San Franciske esantis „Bay Bridge“ tiltas, anot jo dizainerio, netrukus gali sulaukti liūdnos lemties. Pagrindinis lynas, laikantis „Bay Bridge“ tilto rytinę pusę, yra pažeistas korozijos dėl lietaus vandenų. Tuo pačiu rūdys pažeidė ir tvirtinimo įtaisus, kurie netrukus gali tiesiog imti neatlaikyti apkrovų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai, apžiūrėję tiltą, taip pat buvo sunerimę dėl specialių strypų ant tilto konstrukcijos, kurie sudaro atramas vienam iš tilto bokštų. Tačiau tilto vyriausiasis dizaineris Marwanas Naderis, dirbantis „T.Y. Lin International“ dizaino kompanijoje San Franciske, teigė, jog didesnį rūpestį turėtų kelti ne šios atramos, tačiau minėtasis lynas, o dar konkrečiau, dvi plieninės dėžės prie kurių yra pritvirtintas lynas. Šie du įtvirtinimai yra veikiami ne tik lietaus, tačiau ir audros metu sukeltų bangų. Dizainerio teigimu, jei ir toliau šios dvi plieninės dėžės nebus apsaugotos nuo vandens, tai kabelis jose tiesiog surūdys ir nutrūks prie pat tilto pagrindo. Nors kabelis iš viso yra sudaryta iš 137 plieno gijų, tačiau „lašas po lašo ir akmenį pratašo“ pasakymas šiam lynui taip pat galioja. Tai vienas kertinių elementų, skirtų išlaikyti tiltą stabilų ir vientisą. Russellas Kane‘as, korozijos ekspertas iš Teksaso, teigė, jog „kabančiam tiltui kabelis yra tai, kas jam leidžia kaboti“. Anot eksperto, kiekvienas lyną sudarančios gijos nutrūkimas lemia, jog tiltas iš tiesų tampa nestabilus. Jei bus prarasta per daug gijų – lauks katastrofa. Ekspertų tvirtinimu, į lyno sutvirtinimo įtaisus (plienines dėžes) vanduo patenka dėl neapdairiai sumontuotas apsauginių turėklų sistemos. Dar blogiau, jog nors lyno tvirtinimo įrenginiai turėjo būti uždengti, tačiau dėl neaiškių priežasčių jie nuo 2011 metų gruodžio iki 2012 metų gruodžio buvo palikti atviroje erdvėje. Nors tuo momentu atsakingi pareigūnai perspėjo tiltą prižiūrinčias kompanijas, tačiau konkrečių veiksmų taip ir nebuvo suskubta daryti. Panašu, jog toks aplaidumas ir lėmė, jog dabar yra susiduriama su rimtomis problemomis. Be abejo, jog korozijos sukeliama žala turi būti arba iš viso sustabdyta bei likviduota, arba sumažinta iki minimalios rizikos ribos. Nors lyną sutvirtinančios specialios plieno dėžės jau seniai yra uždengtos, tačiau korozijos procesas vis dar tebevyksta jose.

Dabar ekspertai suka galvas, kaip apsaugoti lyną, sutvirtinantį tiltą, nuo išorinio poveikio. Kol kas jie turi vieną gan keistą sprendimo būdą: anot ekspertų, tereikia sulaukti itin stiprios audros, kuri atskleis, iš kurių vietų vanduo dažniausiai prasiskverbia ir atsiduria ant plieninių dėžių ir lyno jose.

Praėjus audrai bus galima išryškinti problemines vietas ir jas vėliau pašalinti ar perdaryti taip, kad vandens poveikis apsauginiam lynui būtų minimalus. Manoma, jog tilto remontas gali atsieiti daugiau nei 15 milijonų JAV dolerių.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (3)