Neįtikėtina: 13-metis sugalvojo, kaip pričiupti apsvaigusius vairuotojus  (2)

Dėl girtų vairuotojų kaltės vien Jungtinėse Amerikos Valstijose kasdien žūsta apie 30 žmonių. Tokia statistika neramina ne tik JAV valdžią, tačiau ir visuomenę. Tarp tokių žmonių atsidūrė ir 13-metis Krishna Reddy, kuris pasiryžo pakeisti tragišką statistiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

13-metis vaikinukas iš Teksaso sukūrė specialų prietaisą, kuris geba nustatyti, kuomet vairuotojas, sėsdamas už vairo, yra apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Ir visa tai yra pagrįsta vien akių vyzdžių išsiplėtimo pagalba. K. Reddy pateko tarp dešimties finalistų „Discovery Education 3M“ jaunųjų mokslininkų konkurse, kurio pagrindinis prizas yra 25 tūkst. JAV dolerių. Finalas įvyks jau spalio 12-13 dienomis, o 13-metis šio įvykio laukia su nekantrumu. Iš esmės vaikino išradimas gali padėti patobulinti šiuo metu plačiai paplitusius alkotesterius. Pastarasis instrumentas kvėpavimo pagalba padeda nustatyti, ar žmogus yra vartojęs alkoholio. Deja, tačiau narkotinių medžiagų aptikimo galimybės alkotesteryje nėra ir vairuotojui reikalinga atlikti detalesnius tyrimus. Todėl K. Reddy nusprendė sukurti kažką geresnio. Mūsų akių vyzdžiai reaguoja į šviesos srautą, patenkantį į mūsų akis. Kuomet mes pasižiūrime į ryškią šviesą, mūsų vyzdžiai susitraukia, kai būna tamsu – jie išsiplečia ir padidėja. Tai žinoma kaip vyzdžio refleksas.

Kuomet žmogus yra apsvaigęs nuo alkoholio ar opioidų, tai gali priversti vyzdžius susitraukti, kuomet buvo vartota tokių narkotinių medžiagų kaip LSD, haliucinogeniniai grybai, kokainas ar marihuana, tuomet vyzdžiai būna išsiplėtę.

Pasiremdamas šiuo reiškiniu, K. Reddy sukūrė įrenginį, susidedantį iš skaitmeninės kameros, žibintuvėlio bei tualetinio popieriaus ritinėlio.

Ritinėlis yra priglaudžiamas prie akies ir į jį yra pašviečiama žibintuvėliu. Tuomet kameros pagalba užfiksuojamas vyzdžio išsiplėtimas, o speciali programa, kurią sukūrė vaikinas, apdoros duomenis ir nustatys, ar tikrinamasis yra apsvaigęs nuo alkoholio ar kitų draudžiamų preparatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(74)
(15)
(59)

Komentarai (2)