Ekspertai įrodė: tikrasis Rusijos taikinys Sirijoje – ne „Islamo valstybė" (Video)  (16)

„Rusija nori sukurti sąlygas priimti politinį sprendimą Sirijoje“, – taip Rusijos oro kampaniją Sirijoje teisino Vladimiras Putinas. Kaip pagrindinį taikinį jis įvardino „Islamo valstybę“, tačiau vietinių liudijimai ir vaizdiniai įrodymai prieštarauja šiam teiginiui, praneša tiriamosios žurnalistikos organizacija „Bellingcat“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Organizacija „Bellingcat“ užsiima nepriklausomais tyrimais, kurių metu remiasi informacija, gaunama iš atvirų šaltinių, tokių kaip socialiniai tinklai arba juose plintantys vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotos rusų kariuomenės oro atakos Sirijoje.

„Šį tyrimą pradėjome tada, kai pasirodė pirmieji liudijimai, kad rusų naikintuvų smūgiai vis dėlto yra daugiau nukreipti prieš nuosaikiuosius sirų sukilėlius nei „Islamo valstybę“, – įžangoje aiškino „Bellingcat“ analitikai.
 

Išvados – vienareikšmės

Tyrėjai ieškojo Rusijos oro pajėgų taikinių Sirijoje, remdamiesi Gynybos ministerijos vaizdo įrašais, ir kiekvieną iš jų stengėsi patvirtinti atskirai, pasitelkę vietinius šaltinius. „Bellingcat“ analizavo, ką pačios Rusijos vaizdo įrašai sako apie tai, ką jie iš tikrųjų bombarduoja Sirijoje.

„Mūsų išvados vienareikšmės: absoliuti dauguma Rusijos oro atakų buvo nukreiptos ne prieš „Islamo valstybės“ pozicijas, o prieš opozicijos grupes, kurios kelia didesnę grėsmę Sirijos režimui ir jo lyderiui Basharui al Assadui“, – rašoma „Bellingcat“ ataskaitoje.

„Islamo valstybės“ pozicijas Rusija atakuoja retai. „Iš 60 vaizdo įrašuose užfiksuotų smūgių tik vienas buvo patvirtintas kaip ataka prieš „Islamo valstybę“, – sakė analitikai. – Kiti 14 – bombardavo opoziciją“.

Pasak jų, pagal Rusijos gynybos ministerijos nurodytą informaciją nesutampa ne tik tikrasis atakų taikinys, bet ir laikas bei tikrosios koordinatės.

„Bellingcat“ išaiškino, kad Rusija vis stipriau bombarduoja Hamos, Idlibo ir Latakijos regionus. „Islamo valstybės“ pozicijų ten nėra patvirtina, o tik įvairios opozicijos grupės, kovojančios prieš Assado režimą“, – sakė jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(65)
(4)
(61)

Komentarai (16)