ISIS protu nesuprasi: Rusijos lėktuvą numušėme mes, bet nežinome kaip  (2)

Su „Islamo valstybe“ siejami džihadistai dar kartą patvirtino prisiimantys atsakomybę dėl rusų oro linijų „Kogalymavia“ keleivinio lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete paskelbtame garso kreipimesi teigiama, kad spalio 31 d. įvykusi „Airbus A321“ katastrofa – tai „Islamo valstybės“ padalinio Sinajaus pusiasalyje darbas. Kaip praneša BBC, jie taip pat teigia įvykdę šį teroristinį aktą tam, kad paminėtų ištikimybės „Islamo valstybei“ prisiekimo metines.

„Mūsų neprivers paaiškinti, kaip tai padarėme“, – teigiama šiame kreipimesi.

Žinia, kurią, manoma, sako Abu Osama al Masris, patvirtina praėjusį šeštadienį prisiimtą atsakomybę: „Mes jį numušėme, tad mirkite savo įtūžyje.“

„Neprivalome aiškinti, kaip jis nukrito“, – sako balsas.

„Surinkite nuolaužas, ieškokite jų, atsigabenkite juodąsias dėžes, analizuokite jas ir praneškite mums savo tyrimo rezultatus.“

Balsas priduria: „Įrodykite, kad mes jo nenumušėme, (įrodykite) kaip jis nukrito. Mes patikslinsime, kaip jis nukrito, kai patys to norėsime.“

Balsas teigia, kad grupuotė paviešins savo teiginių įrodymą, kai patys to norės. Beveik iš karto po įvykusios katastrofos išplatintas trumpas pranešimas, kuriame džihadistai teigė prisiimantys atsakomybę dėl įvykusios lėktuvo katastrofos, tačiau nepaaiškino, kaip tiksliai tai buvo įvykdyta. Be to, savo žodžių jie nepatvirtino jokiais vizualiais įrodymais.

Po raštiško „Islamo valstybei“ paklūstančios teroristinės organizacijos „Sinajaus provincija“ pranešimo, paskelbto katastrofos dieną, sekė analogiškas kreipimasis per „Islamo valstybės“ radijo stotį „al-Bayan“. Abu šie pareiškimai paviešinti per su „Islamo valstybe“ siejamas paskyras socialiniame tinkle „Twitter“ ir susirašinėjimų svetainėje „Telegram“.

Grasina naujais išpuoliais

„Islamo valstybė“ išplatino naują vaizdo įrašą, kuriame rusakalbis džihadistas giria „Sinajaus brolius“ už Rusijos keleivinio lėktuvo numušimą ir grasina naujomis atakomis, kai tuo metu Rusija ir Egiptas tvirtina, kad grupuotė neturi priemonių, kuriomis galėjo numušti orlaivį.

Naujai išplatintame įraše penki „Islamo valstybės“ kovotojai sėdi lauke, o vienas iš jų giria Sinajaus pusiasalio kovotojus už esą numuštą Rusijos keleivinį lėktuvą „Airbus A321“, kuriuo skrido 224 žmonės.

Apsuptas keturių džihadistų, slaviškos išvaizdos vyras, kalbantis rusų ir arabų kalbomis, kreipiasi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, įspėdamas jį, esą jis pasigailės, kad apšaudo „Islamo valstybę“ Sirijoje. Rankose laikydamas peilį, islamistas grasina tolesnėmis lėktuvų katastrofomis, įsiveržimais į šalis ir žmonių žudymu kaip kerštu už Rusijos karinę operaciją Sirijoje.

„Islamo valstybė“ pirmą kartą bandė prisiimti atsakomybę už lėktuvo numušimą, kai tik jis sudužo spalio 31 dieną. Orlaivis iš Egipto kurorto Šarm el Šeicho skrido į Sankt Peterburgą. Tačiau islamistų tvirtinimus atmetė tiek Rusijos, tiek Egipto pareigūnai. Ekspertai laikosi vienos nuomonės, kad džihadistai turi tik nešiojamąsias oro erdvės gynybos sistemas, nesugebančias pasiekti 9 450 metrų aukštį, kuriame skraido „Airbus“ lėktuvai.

„Kiek yra žinoma, „Islamo valstybė“ ir jos atšakos neturi gebėjimų numušti lėktuvą, skrendantį aukštyje, kuriame buvo šis orlaivis. Jis buvo maždaug 10 tūkst. metrų aukštyje“, – teigė saugumo analitikas ir buvęs Britanijos kovos su terorizmu pareigūnas Charlesas Shoebridge'as.

Egipto tyrėjai mano, kad lėktuvo katastrofos priežastimi galėjo tapti techniniai gedimai. Tačiau padėtis taps aiškesnė po to, kai bus baigtas juodųjų dėžių įrašų tyrimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(9)
(-4)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: