Europos Komisija: Lietuvos vartotojai už dujas moka mažiausią kainą regione  (25)

Tiek buitiniai vartotojai, tiek pramonės įmonės už dujas Lietuvoje moka mažiausiai regione. Tokie duomenys paskelbti naujausioje Europos Komisijos parengtoje dujų rinkų ataskaitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis šia ataskaita, antrąjį šių metų ketvirtį buitiniams vartotojams Lietuvoje dujos kainavo vidutiniškai 4,5 cento už kilovatvalandę. Latvijoje kaina buvo 4,84 cento, Estijoje – 4,72 cento, Lenkijoje – 4,92 cento. Kitaip tariant, Lietuvoje dujų kaina vartotojams buvo 5-10 procentų mažesnė nei aplinkinėse valstybėse.

Nebuitiniai vartotojai už dujas taip pat mokėjo mažiau, nei kaimynai. Remiantis Europos Komisijos ataskaita, vidutinė dujų kaina nebuitiniams vartotojams Lietuvoje buvo 2,84 cento už kilovatvalandę. Lenkijoje dujų pirkėjai turėjo mokėti 10 proc. daugiau, Latvijoje – 18 proc. daugiau, Estijoje dujos kainavo penktadaliu daugiau nei Lietuvoje. Net ir Vokietijoje įmonės, Europos Komisijos duomenimis, už dujas mokėjo daugiau nei Lietuvoje.

„Pagaliau pavyko pasiekti, kad Lietuvoje dujų kaina būtų konkurencinga. Objektyvūs Europos Komisijos duomenys rodo, kad Lietuvoje dujų vartotojai moka ne tik mažiausią kainą regione, bet ir vieną mažiausių kainų Europoje“, - teigė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Atkreiptinas dėmesys, kad EK ataskaitoje nurodoma rusiškų dujų importo kaina Lietuvoje pateikta neįvertinus nuolaidos, kurią Lietuva išsikovojo iš „Gazprom“ pasistačiusi suskystintųjų gamtinių dujų terminalą. Todėl importo kaina gali pasirodyti didesnė, nei kaimyninėse šalyse. Tačiau įvertinus nuolaidą, galutiniai vartotojai moka mažiausiai regione – tą patvirtina ir EK paskelbti duomenys.

EK dujų rinkos ataskaitos skelbiamos šioje svetainėje: https://ec.europa.eu/energy/en/statistics/market-analysis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai (25)