Lietuvos kariuomenė artimiausiu metu įsigys itin modernų ginklą?  (35)

Lietuva planuoja pradėti derybas su Norvegija ir JAV dėl vidutinio nuotolio priešlėktuvinių raketų sistemų NASAMS 2 pirkimo. Tai pranešė šaltiniai gynybos politikos formavimo srityje, tačiau oficialaus patvirtinimo kol kas nėra. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sakė, kad Lietuva išties planuoja stiprinti priešlėktuvinę gynybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASAMS 2 (angl. Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System 2) yra norvegų sukurta ir amerikiečių patobulinta priešlėktuvinių raketų sistema, kuri gali pasiekti taikinius ore, esančius už 40 kilometrų ir 14 kilometrų aukštyje.

Sistema turi kelias modifikacijas, raketos gali būti nutaikomos infraraudonaisiais spinduliais arba radarais. Viešojoje erdvėje jau kelerius metus vyko diskusijos, kad palyginti pigi ir efektyvi norvegų sistema padėtų sustiprinti Lietuvos oro erdvės gynybą. Tačiau iki šiol nebuvo jokių realių žingsnių, tokio sprendimo link.

Apie galimą Lietuvos, Norvegijos ir JAV sandorį užkulisiuose pradėta kalbėti penktadienį, po to, kai Valstybės gynimo taryba vienbalsiai apsisprendė pradėti istorines derybas su Vokietijos karo pramonės gigante „Armoured Vehicle Technology“ dėl pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo. 

Šaltiniai teigė, kad derybos su Norvegijos ir JAV atstovais gali prasidėti jau kitais metais. 

Kol kas nėra tikslių žinių apie galimo sandorio vertę, NASAMS-2 sistemų kiekį ar modifikacijas. Šaltiniai atskleidė, kad sistemos būtų perkamos už pinigus, sutaupytus per pėstininkų kovos mašinų pirkimą.

Buvo planuojama, kad Lietuva šarvuočiams išleis apie 500 mln. eurų, tačiau aiškėja, jog šarvuočiai „Boxer“ kainuos 100 mln. eurų mažiau.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas nei patvirtino, nei paneigė informaciją apie galimas derybas su Norvegijos ir JAV atstovais.

„Baltijos šalių gynybos ministrai pasiūlė bendradarbiauti kuriant bendrą vidutinio nuotolio oro erdvės gynybos sistemą, tačiau pradžioje reiktų sutarti dėl šios sistemos ir numatyti atskirtus jos elementus, kurie būtų sąveikūs tarpusavyje ir su kitais NATO pajėgumais“, – apie galimą sandorį kalbėjo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. 

Jis sakė, kad „šiam tikslui pradėta preliminari potencialių vidutinio nuotolio oro erdvės gynybos sistemų rinkos analizė“. Politikas tikino, kad specialistai šiuo metu svarsto šią galimybę.

J.Olekas pabrėžė, kad vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemos turėtų būti įsigytos per artimiausius šešerius metus. Tai reiškia, kartu su pėstininkų kovos mašinomis „Boxer“, kurios į Lietuvą keliaus 2017–2021 metais.

Primename, kad šiemet Lietuvos kariuomenė nutarė pirkti 16 vokiškų savaeigių haubicų „Pzh200“, kurios vadinamos vienomis iš geriausių pasaulyje, ir 88 pėstininkų kovos mašinas „Boxer“, kurios yra laikomos vienomis moderniausių pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Dovydas Pancerovas
(49)
(3)
(46)

Komentarai (35)