Naftą netrukus dalins už dyką? O degalai Lietuvoje branginami  (54)

Naftos kainos ir toliau svaiginamais tempais ritasi žemyn. Šiandien "Brent" nafta pardavinėjama, galima sakyti, pusvelčiui – barelis kainuoja vos 32,14 dolerio! Tačiau degalai... Degalai Lietuvoje ne tik nepinga, bet ir branginami.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-07 Naftą netrukus dalins už dyką? O degalai Lietuvoje branginami  (54)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, 2016 m. sausio 7 d. "Brent" naftos barelio kaina buvo nukritusi iki neregėtos 32,14 dolerio žymos. Ir krinta toliau. O juk dar 2014 m. birželio 19 d. barelis tokios pat naftos kainavo 115 dolerių.  

Netikėtai, nelauktai, tačiau atėjo laikai, kai nafta atpigusi nebe dvigubai, nebe trigubai, o jau keturgubai. KETURGUBAI! T.y., prieš 1,5 metų nafta kainavo 400 proc. daugiau nei dabar.

Prieš 1,5 metų ir dabar

Tačiau degalai Lietuvos degalinėse per tuos 1,5 metų neatpigo nei keturgubai, nei trigubai, nei dvigubai. 2014 m. vidury E95 benzinas kainavo apie 1,40 Eur (4,80 Lt). O dabar? Ne, dabar jis kainuoja tikrai ne 0,35 euro (1,20 Lt).  Dabar jis kainuoja 1,04 Eur (3,60 Lt).

Taip, benzino kaina sumažėjo. Atrodytų, ženkliai. Bet paskaičiuokite – tai sudaro vos 25 proc.

Istorija su dyzelinu panaši. Skirtumas tik tas, kad dyzelinas anksčiau kainavo 3-4 eurocentais (10-15 lietuviškų centų) pigiau nei benzinas, o dabar už benziną jis pigesnis 10-11 eurocentų (35-40 lietuviškų centų). Taigi, dyzelino kaina smuktelėjo, geriausiu atveju, 30 proc.

Kaipgi čia taip?

Galima iki išprotėjimo svaigti apie kylantį dolerio kursą, didelius akcizus, didesnę didmeninę benzino kainą ir kt.

Bet ar doleris euro atžvilgiu pabrango keturgubai? Ne. Trigubai? Irgi ne. Bent dvigubai ar brango? Kur jau ten.

Ar akcizai Lietuvoje per tuos 1,5 metų buvo padidinti keturgubai? Trigubai? Nors dvigubai? Irgi ne. Tai kaip čia yra, kad degalai atpigo vos keliolika – na gerai, keliasdešimt, o jei visai tiksliai - 36 eurocentais? Ką ten kalbėti apie pigimą bent perpus, t.y., iki 0,7 euro...

Valio – juk degalai vis dėlto pigo!

Nevarykim Dievo į medį. Reikia džiaugtis bent šiokiu tokiu pigimu. Degalai vis dėlto bent šiek tiek pigo. Visai nebaisiai dabar atrodo skaičiai degalinių švieslentėse – praktiškai tik vienas euras. Rimti dėdės netgi džiūgauja, matydami, kad litrų skaitliukas degalinėse sukasi greičiau už euro skaitliuką. Kas paneigs, kad degalai neatpigo?

O ar pigo prekės parduotuvėse? Maisto produktai? Patiekalai maitinimo įstaigose? Drabužiai? Avalynė? 30 proc.? Ar bent 25 proc.? O juk tiek atpigo degalai – kodėl prekės ir paslaugos Lietuvoje, kaip oficialiai skelbiama, pigo tik 0,3-1 proc., nors realiai – brango?

Bet tai – jau kita Lietuvos piliečiams mažai įdomi istorija. Yra kur kas įdomesnių - geopolitiškesnių, globalesnių, intymesnių.

O jei nafta ims brangti?

Palaukite. O kas bus, kai naftos kaina ims kilti? Juk į jos kainos kilimą degalinėse reaguojama žaibiškai! Šiandien ji kainuoja 32 dolerius. Ar tai reiškia, kad kai ji kainuos 64 dolerius, mes degalinėse už litrą benzino mokėsime nebe 1,04 euro, o 2,08 euro?

Ne, tiek lupti turbūt neišdrįs. Bet kokį 1,4 euro – kodėl nenulupus? Juk nafta tada bus pabrangusi dvigubai, t.y., 100 proc., o degalai pabrangs tik 25 proc. Na ir kas, kad tada jie kainuos tiek pat (1,40 euro arba 4,80 Lt), kiek ir tada, kai nafta kainavo 120 dol.

O jei nafta vėl kainuos 115-120 dolerių? Lietuvoje litras degalų kainuos nebe 1,04 euro, o 4,16 euro, o dyzelinas – nebe 0,91, o 3,95 euro, o gal ir visus 4 eurus? Gal ir ne. Bet 2-2,5 euro turbūt drąsiai. Apie 1,40 euro teks pamiršti. O juk 1,40 euro jie kainavo tada, kai naftos kaina siekė 115-120 dol.

Ir kaip tie pokyčiai paveiks prekių ir paslaugų kainas?

Žinoma, visa tai – pamąstymai iš serijos "Kas būtų, jeigu būtų". Tačiau tokie pamąstymai kyla stebint nematomus kainų fokusus degalinių švieslentėse. Juk naftai pabrangus vos doleriu ar kitu, kainos degalinėse tą pačią akimirką šauna į viršų centu, ar kitu, o naftai pingant, degalų kaina nesikeičia.

O vis dėlto ji keičiasi!

Ką ten nesikeičia! Keičiasi! Tik į kitą pusę nei turėtų. Štai praėjusią savaitę automatinėse degalinėse litras E95 benzino kainavo 1,026 euro. Šią savaitę, kai nafta kainavo 35 dol., o dabar kainuoja vos 32 dol., tas pats litras tų pačių degalų kainuoja 1,036 euro.

Ką tas niekingas ir piniginėje sunkiai sugraibomas variokas eurocentas? Juolab, kai jis – labai apdairiai paskandintas kažkur tarp trijų skaičių. Ir dar po kablelio.

Naftos kainos pokyčius stebėti tiesiogiai galite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(124)
(42)
(82)

Komentarai (54)