5 dalykai, kuriuos verta žinoti apie „Netflix“  (5)

„Netflix“ pranešus apie plėtros planus bei pradėjus veikti Lietuvoje, siūlome paskaityti, kas tai per platforma, ko iš jos galima norėti ir apie ką turėtumėte pagalvoti, ją užsisakydami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kino filmus ir televizijos serialus internetu žiūrėti siūlanti kompanija „Netflix“ trečiadienį pranešė, kad jos paslaugą bus galima užsisakyti 130-yje naujų šalių. Tai nutiko „CES 2016“ metu, visiems tikintis, kad kompanijos atstovas praneš apie plėtrą Indijoje.

Tarp šalių, kurios pateko į „Netflix“ paslaugos teikimo lauką, yra ne tik Lietuva, bet ir Indija, Rusija bei Indonezija, rašo naujienų puslapis „TechCrunch“. Pranešta, kad „Netflix“ paslaugos neteiks Kinijoje, nors derybos dėl atėjimo į šios šalies rinką yra vykusios.

Tarp naujų rinkos dalyvių nėra Krymo, Šiaurės Korėjos ir Sirijos, tačiau plėtros šiose šalyse neleidžia JAV vyriausybės apribojimai.

1. „Netflix“ pradėjo nuo DVD nuomos

„Netflix“ – internetinė 1997 m. sukurta JAV kino filmų ir serialų nuomos platforma. Kompanijos įkūrimo metu tikėtasi sukurti sėkmingą DVD nuomos verslą: vartotojai, užsisakę norimo filmo DVD diską, gaudavo jį paštu. Vėliau DVD nuomos verslas ėmė trauktis, ir „Netflix“ ėmė teikti prioritetą vaizdo įrašų nuomai internete.

2. Pritaikomas visuose ekranuose, kuriuos tik turite

„Netflix“ siūlomus filmus galima žiūrėti ne tik kompiuterių, planšetinių kompiuterių ir telefonų ekranuose, taip pat egzistuoja galimybė „Netflix“ prijungti prie išmaniosios televizijos. Užsisakant paslaugą, patartina pasitikrinti interneto spartą ir nuspręsti, ar ji pakankama nepertraukiamam filmų žiūrėjimui. „Netflix“ suteikia progą atsisakyti kabelinės ir kitų televizijų bei leidžia žiūrėti filmus, serialus be reklamos. Be to, tai – legalu.

3. Mokėjimo planus reikia rinktis pagal siekiamą kokybę ir ekranų skaičių

Vaizdo įrašų kokybė priklausys ne tik nuo naudojamo prietaiso, bet ir nuo mokėjimo plano. Pirmą mėnesį kompanija siūlo išbandyti paslaugą nemokamai, tačiau ilgainiui, neatsisakius prenumeratos, reikės sumokėti tam tikrą nustatytą mokestį. Nesvarbu, kiek naudositės turiniu, o gal visai nesinaudosite, abonentinis mokestis iš jūsų sąskaitos bus nurašytas.

„Netflix“ paslaugos kainos panašios kaip ir JAV: mėnesinis abonementas kainuoja 7,99 euro. Tai – mokestis už vieno ekrano standartinės rezoliucijos filmų ir televizijos laidų peržiūras. Norint filmus žiūrėti keliose vietose namuose ar aukštesne raiška, mėnesinis mokestis bus dviem eurais didesnis – 9,99 euro. Už 11,99 euro filmus galima žiūrėti keturiuose ekranuose ir pasirinkti dar aukštesnę kokybę.

Kol kas sąskaitas siūloma apmokėti kreditine kortele ir per mokėjimų sistemą „PayPal“, tačiau kritikai tvirtina, kad esą daugelis žmonių neturi kreditinių kortelių, taigi „Netflix“ turėtų pasiūlyti mokėjimo alternatyvų. Tarkime, sudariusios sutartis su mobiliojo ryšio tiekėjais, sąskaitas už filmų nuomos paslaugą patogiai galėtų apmokėti ir tie klientai, kurie neturi kreditinių kortelių.

4. Ką galite rasti „Netflix“?

Filmų sąrašas nuolat atnaujinamas, taigi svetainėje visada rasite to, ko dar nematėte, taigi galite pradėti rengti filmų ar serialų žiūrėjimo maratonus. Tačiau susidarę norimų peržiūrėti filmų sąrašą, nedelskite: „Netflix“ nuolat sudaro sutartis su turinio savininkais, taigi sutartims pasibaigus, turinys iš „Netflix“ pašalinamas.

Jei norite pamatyti pačius naujausius serialus ir filmus, „Netflix“ tikriausiai nėra ta vieta, kur verta jų ieškoti. Daug didesnė tikimybė, kad ten rasite tik senesnius filmus. Tačiau visai neseniai „Netflix“ pradėjo kurti ir savo televizijos projektus – filmus ir serialus, tarp kurių „Kortų namelis“, „Oranžinė – tai nauja juoda“ ir kitus.

5. Norimo filmo gali tekti gerai paieškoti

Iš pirmo žvilgsnio naudojimasis „Netflix“ atrodo labai patogus: dizainas paprastas, funkcionalus, vizualiai patrauklus. Prisijungus iškart pateikiamas filmų sąrašas, nusitiesiantis iki begalybės.

Tačiau „Techcrunch“ yra rašęs, kad „Netflix“ neturi geros turinio administravimo ir paieškos sistemos, taigi norėdami surasti kiek giliau paslėptą turinį, turėsite gerai pavargti, o kartais vargintis pabosta. Gyventi viltimi, kad tuoj rasite perlą – irgi.

„Platformoje gerai veikia tik paieška pagrindinėje vitrinoje. Keliaujate žemyn per siūlomo filmo sąrašą keletą metrų ir žinote, kad ten gali būti kažkas paslėpta tačiau prie to niekaip negalite priartėti“, - rašo „Techcrunch“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(4)
(27)

Komentarai (5)