Lietuva rengiasi rimtai kovai su kibernetiniais nusikaltėliais – įsigijo virtualių ginklų  (0)

Nacionalinis kibernetinių nusikaltimų kompetencijų ir tyrimų centras (L3CE) bendradarbiaudamas su Lietuvos teisėsauga – Vilniaus apskrities Vyriausiuoju policijos komisariatu aktyviai rengiasi kovoti su kibernetiniu nusikalstamumu - mokosi ir ginkluojasi, teigiama pranešime žiniasklaidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokosi apie prevenciją ir tyrimus

Sukurtos dvi naujos mokymo programos, skirtos didinti Lietuvos pasirengimą kibernetinių nusikaltimų prevencijos ir tyrimo atvejais. Pirmoji programa – „Asmens tapatybės vagystės elektroninėje erdvėje. Teisiniai aspektai“ ir antroji – „Kriminalistiniai tyrimai virtualioje erdvėje ir paslėptų nusikaltimų pėdsakų aptikimas“.

Pagal šias programas buvo apmokyti po 10 dėstytojų, kurie galės tęsti apmokymus pareigūnams jų darbo vietoje arba vėliau organizuojant apmokymus. Tokia akademinės bendruomenės ir teisėsaugos bendra veikla leidžia ne tik geriau suprasti galutinio naudotojo poreikius, bet pasiūlyti labiausiai pritaikytus ir aktualiausius produktus.

Išsirinko tris įrankius

Lietuvos teisėsaugos pareigūnai susipažino su Airijos kolegų patirtimi darbinio vizito į UCD (Airija) metu: buvo pristatyta ir stebėta veikla Airijos policijos kriminalinių nusikaltimų tyrimų padalinyje, Airijos Policijos padalinyje „Telecomms unit, Pheonix Park“, kuris yra atsakingas už mobiliųjų telefonų ir vaizdo įrašymo įrenginių kriminalistinius tyrimus, mobiliųjų įrenginių tyrimų laboratorijoje, visų vidinių sistemų stebėjimo padalinyje, Airijos policijos kompiuterių kriminalistinių tyrimų padalinyje.

UCD taip pat pristatė turimas magistro studijas, skirtas policijos tyrėjams, bei pademonstravo sukurtus programinius įrankius, skirtus kibernetiniams nusikaltimams tirti. Iš pademonstruotų įrankių buvo atsirinkti 3 kriminalistiniai įrankiai tolesniam adaptavimui ir lokalizavimui Lietuvos sąlygomis.

Pirmasis įrankis – FiRST – skirtas ikiteisminio tyrimo tyrėjams, vykstantiems į įvykio ar kratos vietą ir vykdantiems įjungtų sistemų analizę, ypač jei įtariama, kad sistemose gali būti šifravimo ir disko trynimo programinė įranga, būta prisijungimų prie debesų kompiuterijos paslaugų tinklo, įjungtų virtualių mašinų ir pan.

Antrasis įrankis – Mighty Artefact Analyser (MAA) – tai tarpplatforminis grafine sąsaja grįstas įrankis, skirtas skirtingų artefaktų, rastų įtariamojo įrenginiuose, tikrinimui bei galintis greitai ir tiksliai atlikti įvairių naudotojo artefaktų analizę bei pristatyti rezultatus naudotojui draugiška forma. MAA paprasta naudotis bet kokiam naudotojui nepriklausomai nuo turimos patirties.

Unikali MAA savybė yra ta, kad pažengę naudotojai gali susikurti naujus ir pagal jų poreikius suformuotus papildinius.

Trečiasis įrankis – Deepthought – greitai aptinka grafinius failus, vaizdus, nuotraukas, filmus, video, internetinius pokalbius, elektroninio pašto laiškus, lankytus interneto puslapius, užšifruotus failus, virtualias mašinas pagal sukurtus raktinius žodžius bei generuoja paieškos rezultatų ataskaitą į atskirą įrodymų diską nepalikdamas pėdsakų įtariamojo įrenginyje.

Nors kriminalistinių įrankių perėmimas yra greičiausias būdas apsirūpinti pažangiausiomis kriminalistinio tyrimo priemonėmis, ateityje kriminalistinio tyrimo programinius įrankius numatoma kurti ir Lietuvoje.

Kauno technologijų universitete atlikto mokslinio tyrimo metu buvo sukurtas kriminalistinių nusikaltimų daiktų internete tyrimų metodas ir prototipas, kurių pagrindu bus galima sukurti naują tyrimo įrankį.

L3CE plėtrą parėmė Europos Komisija, finansuodama L3CE kūrimo projektą per Nusikaltimų prevencijos ir kovos su jais 2007–2013 m. programą (angl. Prevention of and Fighting Against Crime Programme for 2007-2013, ISEC), tikintis, kad centras taps kompetencijų vartais kovoje su kibernetiniais nusikaltėliais Lietuvoje ir Baltijos regione - centro turima informacija, metodikomis ir kitais įrankiais galėtų pasinaudoti Lietuvos ir užsienio teisėtvarkos atstovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (0)