Nieko asmeniško. Kaip pasikeis pasaulis, jei Apple pralaimės ginčą su FTB  (0)

Apple vadovas Timas Cookas publikavo atvirą laišką, skirtą kompanijos ir federalinės JAV valdžios priešpriešai dėl išmaniųjų telefonų šifravimo. Cookas pareiškė, kad Apple atsisako vykdyti vyriausybės ir specialiųjų tarnybų nurodymą, kuriuo reikalaujama pateikti prieigą prie kriptografijos, saugančios asmeninę naudotojų informaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Negana to, vykdomosios valdžios pretenzijos jau patvirtintos teismo sprendimu, kurį Apple ketina apskųsti. Cookas skatina pradėti plačią diskusiją apie kriptografinius instrumentus, naudojamus šiuolaikiniuose prietaisuose, ir specialiųjų tarnybų prieigos prie jų būtinybę. Situacija jau vadinama Apple karu prieš FTB, ir tokiems skambiems pareiškimams yra tvirtas pamatas.

Jei stambiausia pasaulio korporacija šioje kovoje pralaimės, bet kokie asmeniniai naudotojų duomenys, įskaitant finansinę informaciją, medicinos kortelę ir žmogaus judėjimo duomenys bus potencialiai prieinami ne tik specialiosioms tarnyboms, tačiau ir kibernetiniams nusikaltėliams.

Šio konflikto pretekstu tapo San Bernardino (Kalifornija) šaulio Saido Farooko byla. Jo įvykdytas teroro išpuolis nusinešė 14 gyvybių ir spauda jį siejo su IV teroristine organizacija. Farooką policininkai nušovė, o kaip įkaltis teisėsaugos organams atiteko jam priklausęs iPhone 5c.

Tolesnis pasakojimas skamba kaip geriausia istorijoje Apple produkcijos reklama. Teroristinį aktą tiriantis FTB, nesugebėjo gauti prieigos prie telefone saugomų duomenų, kadangi jis buvo „užblokuotas amžiams“, – netgi nepaisant kompanijos inžinierių pagalbos. Kitaip tariant, Farooko byla pademonstravo, kad Apple savo sistemose naudoja efektyvų ir sąžininga šifravimą, kurio neperkanda nei federalų kompiuterininkai, nei patys programuotojai. Nereikia nė sakyti, kad tai puiki priežastis pažarstyti pastaraisiais metais beblėstantį susidomėjimą kompanijos įrenginiais.

Visa tai, kas vyksta – puiki priežastis pažarstyti pastaraisiais metais beblėstantį susidomėjimą kompanijos įrenginiais

Specialiosios tarnybos jau turėjo teismo orderį, kuriuo jiems buvo leista naudoti ankstesnio Farooko darbdavio, San–Bernardino sveikatos apsaugos departamento, telefone esančius duomenis. Tačiau kadangi ekspertai neįveikė šifravimo sistemos, į bylą vėl įsikišo teismas. Kalifornijos teisėja Sheri Pym įpareigojo Apple suteikti FTB „protingą technologinę pagalbą“, o konkrečiai, pasiūlyti „išmaniojo telefono automatinio blokavimo funkcijos apėjimo arba pašalinimo“ procedūrą.

Pasidalinkite su draugais
(16)
(5)
(11)

Komentarai (0)