Rusija imsis to, kas nepavyko JAV: kurs visiškai naujos kartos priešraketinę gynybos sistemą  (51)

Rusija tikisi pagaminti kosmoso įspėjimo apie raketų puolimą sistemą, kuri papildytų jau turimas sistemas. Rusijos kariuomenė keitė savo priešraketinės gynybos sistemą po Sovietų Sąjungos griuvimo, tačiau dabar šalis tikisi taip pat imti pirmauti kosmoso lenktynėse, rašo nationalinterest.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes aktyviai judame link visiškai naujų ginklų ir karinių prietaisų, skirtų priešraketinei gynybai, sukūrimo. Tai leis pilnai apsaugoti mūsų įrangą, jei priešas smogtų netikėtai“, - pareiškė vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

Pasak TASS, D. Rogozinas sakė, jog pasaulis įžengia į „kosminių ginklų epochą“ ir Rusija privalo pirmauti šioje srityje. Pirmasis žingsnis link šio tikslo – sukurti naują įspėjimo apie raketų puolimą sistemą. Tokia sistema, jei ji veiktų sėkmingai, galėtų būti naudojama susekti ir sunaikinti atskriejančias tarpkontinentines balistines raketas.

Anksčiau JAV taip pat bandė kurti rinkinį kosminių radarų, kurie padėtų kaupti slaptą informaciją. Viena tokia programa, pradėta 2001 metais, buvo pavadinta „Kosmose veikiančiu radaru“. Planuota, jog šis projektas turėtų leisti rinkti informaciją visame pasaulyje, stebėti judantį taikinį ir netgi, Pentagono sprendimu, turėti integruotą priešraketinės gynybos sistemą.

2005 metais ambicinga programa buvo pervadinta „Kosminiu radaru“ – joje, siekiant sutaupyti, bandyta derinti Gynybos departamento ir JAV slaptosios žvalgybos reikalavimus. ir planuojama sutaupyti. Ir toks siekis tapo problema: kariuomenė ir žvalgyba nesugebėjo susitarti dėl projektui keliamų reikalavimų ir kontrolės. Ginčas kilo todėl, kad vieni norėjo daugiau griežtumo sekant judančius objektus nei kiti. Taip teigia Strateginių ir tarptautinių studijų centras.

Galiausiai kaina ir begalė technologinių iššūkių pasmerkė JAV programą užmarščiai. Pirminiais duomenimis, jos kaina turėjo siekti apytiksliai 38 milijardus dolerių. Programa buvo panaikinta 2008 metais.

Tik laikas parodys, ar Rusijai šioje srityje tikrai pasiseks geriau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(20)
(25)
(-5)

Komentarai (51)