JAV įspėja: kvantiniai kompiuteriai kelia rimtą grėsmę saugumui  (0)

JAV Nacionalinio saugumo agentūra (National Security Agency, NSA) susirūpino dėl kvantinių kompiuterių keliamos grėsmės saugumui, tačiau dar nežino, kaip ją spręsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2015 m. rugpjūtį NSA, iki tol tikinusi, kad jų algoritmai yra geriausias būdas saugoti slaptą informaciją, pranešė, kad jie nebėra tokie saugūs. To priežastis? Kvantiniai kompiuteriai.

Tačiau tik visai neseniai NSA atstovai paaiškino tokius pareiškimus. Agentūra išplatino dokumentą, kuriame teigia, kad šiuo metu atliekami tyrimai, o labiausiai saugotis turėtų kompanijos ir institucijos, dirbančios su slaptais duomenimis, rašo technologyreview.com.

Pasirodo, niekas nežino, kaip sukurti kodą, kurio „nenulaužtų“ kvantiniai kompiuteriai. Šiuo metu NSA tik pataria naudoti tam tikrus algoritmus, kurie „galbūt apsaugo nuo kvantinių kompiuterių atakų“. Šiuo metu Agentūra su įvairių kitų institucijų ekspertais bando sukurti algoritmus, kurie būtų 100 proc. saugūs.

Kompanija „Mircosoft“ jau yra pasiūliusi savo algoritmus, tačiau jų saugumas dar nėra įrodytas, ypač kvantinių kompiuterių atžvilgiu.

Kyla klausimas, kaip arti kvantinių kompiuterių, kurie gali „nulaužti“ kriptografiją, šiuo metu esame? NSA tyli, bent jau nieko nekomentuoja viešai. Tik nevengia pareikšti, kad kvantiniai kompiuteriai – grėsmė nacionaliniam saugumui.

Tuo metu technologijų ekspertai tikina, kad arčiausiai kvantinio kompiuterio šiuo metu yra „Google“. Kompanija pirmuosius prototipus jau gali pasiūlyti artimiausiais metais.

Kvantiniuose kompiuteriuose informacija operuojama kubitais. Skaičiuojama, kad kriptografinio kodo, koks naudojamas šiandien, „nulaužimui“ prireiktų šimtų milijonų kubitų.

Ekspertai tikisi, kad, kol pasaulyje prasidės kvantinių kompiuterių era, kodai dar patobulės. Todėl bent jau kol kas dar galime nesibaiminti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(44)
(7)
(37)

Komentarai (0)