Lietuvių kurtas alkotesteris – nufotografuos ir įduos darbdaviui  (3)

„Ar turite girtą žmogų? Girtą žmogų į salę!” – naujo lietuviško blaivumą tikrinančio produkto pristatyme šmaikštavo dalyviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pristatyta nauja blaivumo kontrolės sistema dirbkblaivus.lt automatiškai atpažįsta testuojamo žmogaus veidą, patikrina žmogaus blaivumą ir elektroniniu pranešimu informuoja atsakingus asmenis apie aptiktus neblaivius žmones.

Darbdavys taip pat sužinos apie promiles

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentas Edvinas pademonstravo, kaip naudojamas prietaisas. Kiekvienas vartotojas turi savo unikalų ID, pagal kurį išmanus alkotesteris atpažįsta žmogų.

Ekrane įvedus savo numerį, žmogus pučia orą į prietaisą ir tuo pačiu metu yra nufotografuojamas. Po keleto sekundžių ekrane pasirodo užrašas, jog žmogus yra blaivus, rodomos 0 promilių girtumas. Jei darbuotojas neblaivus, netrukus darbdavys gauna trumpąją žinutę, kurioje pranešama apie tokio pavaldinio atvykimą į darbą.

Atpažins ir pasikeitusį žmogų

Sistemoje dirbkblaivus.lt darbdaviai turės savo paskyras, kuriose galės peržiūrėti savo darbuotojų nuotraukas ir matyti rezultatų suvestinę, kiek promilių kuris darbuotojas įpūtė. Naujus darbuotojus bus paprasta įvesti į sistemą, o tam, kad veidas būtų atpažįstamas prietaiso, prireiks maždaug šešių asmens nuotraukų.

Išbandyta, jog išmanusis alkotesteris žmogų atpažins net ir tuo atveju, jei vartotojas užsiaugins barzdą ar grįš po atostogų įdegęs ar numetęs svorio.

Planuojama prietaisą įrengti daugelyje įmonių

„Tikiu, kad ši naujovė pakeis pasaulį taip, kaip kažkada jį pakeitė internetas,“ – teigė VGTU Elektronikos fakulteto dekanas Šarūnas Paulikas, kuris džiaugiasi, kad prie inovatyvaus projekto galėjo prisidėti mokslininkai ir studentai iš VGTU.

Projektą remiančios Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Arlauskas pranešė, kad jau sukurtas išmanaus alkotesterio prototipas, kurį netrukus bus galima paleisti į prekybą: „Tikiu, jog daug įmonių norėtų įsigyti ir pastatyti šį prietaisą prie įėjimo į darbo vietą.“ – teigė jis.

Pradedama teikti paslauga pirmąjį mėnesį bus nemokama, o vėliau bus įkainota: įprasta kaina – nedidelė ir paslauga bus nesunkiai visiems įperkama bei prieinama.

Technologija bus pritaikyta ir automobiliams – šiuo metu jau kuriamas mažesnio, patogaus naudoti automobilyje dydžio produktas. Projekto plėtra ketinama vykdyti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Brigita Ragickaitė
(18)
(3)
(15)

Komentarai (3)