Neįtikėtina: sukurtas šlapimu įkraunamas akumuliatorius  ()

Senovės Romoje žmogaus šlapimas buvo itin vertinga prekė. Dabar sunku paaiškinti, kodėl tuomet labiausiai buvo vertinamas portugalų šlapimas, tačiau dar sunkiau suprasti, kaip tokia išsivysčiusi šiuolaikinė civilizacija nebesugeba naudingai pritaikyti šio nemokamo ir gana gausiai gaminamo produkto kokioms nors reikmėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet, atrodo, šio skysčio švaistymo laikai pagaliau baigiasi. Bendradarbiaudami Jungtinės Karalystės Bato universiteto, Londono Karalienės Marijos universiteto ir Bristolio robototechnikos laboratorijos mokslininkai sukūrė maitinimo elementus, kurie energiją gauna iš šlapimo.

Leidinyje „Electrochimica Acta“ mokslininkai paaiškino, kad jų sukurtas elementas išnaudoja kai kurių bakterijų sugebėjimą perdirbti organines medžiagas ir taip sukurti elektros srovę. Svarbiausia, kad tam nereikia jokių specialių sąlygų – viskas veikia esant įprastam slėgiui kambario temperatūroje.

Tyrimų tikslas buvo papiginti bioenergiją naudojančius maitinimo elementus ir padidinti jų efektyvumą. Taigi, nors įprastai mikrobiologiniuose kuro elementuose naudojamos tokios brangios medžiagos kaip platina, šį sykį mokslininkams pakako pigesnio anglies pluošto ir titano vielos.

Eksperimentuojant nustatyta, kad dvigubai (nuo 4 iki 8 mm) pailginus elektrodą ir padidinus katodo bei anodo plotą, energijos išeiga padidėjo 10 kartų. Kad reakcija vyktų greičiau, į elementą dedamas katalizatorius iš gliukozės ir kiaušinio baltymo. O pagrindinis energijos šaltinis – šlapimas.

Vienas iš darbo autorių Jonas Chouleris teigia, kad nauja konstrukcija leido sukurti kur kas efektyvesnį energijos šaltinį negu dabar naudojami mikrobiologiniai kuro elementai.

Pridursime, kad tam tikra prasme net malonesnį. Vis geriau, negu Prinstono ir Floridos universitetuose sukurtas analogiškas elementas, kuris energijos semiasi iš supuvusių pomidorų.

Lieka laukti, kada ir kaip tokios baterijos bus įdiegtos praktiškai. Visai neblogai, pavyzdžiui, būtų kovinis lazeris, kurį įkrauti kareivis gali tiesiog… na, supratote. Arba elektromobilių akumuliatoriai, kuriems reikiamą energijos šaltinį kuro kolonėlė semia tiesiai iš tualetų (gal pagaliau veiktų ir tualetai autobusuose).

Tačiau kažkaip būtų keista sulaukti laikų, kai oro uosto tualete žmogus žiūrės į unitaze paskendusį savo telefoną ne verkdamas (kaip jau teko matyti), o nekantriai laukdamas, kada jis įsikraus…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(11)
(4)
(7)

Komentarai ()