17 pribloškiančių faktų apie „Apple“: kuo svarbus laikas – 9val. 41 min. ir kodėl šalia iMac verčiau nerūkyti  (3)

Pirmadienį naujausius savo įrenginius – 4 colių įstrižainės telefoną „iPhone SE“ ir naują „iPad Pro“ – pristačiusi „Apple“ dar sykį parodė, kad niekam nesiruošia lengvai užleisti vietos technologijų pasaulio elite. Pristatome 17 pribloškiančių ir stebinančių faktų apie „Apple“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Pirmasis „Apple“ kompiuteris kainavo 666 dolerius 66 centus. Ne dėl to, kad bendrovės įkūrėjai buvo satanistai: S.Wozniakas teigė, kad jam tiesiog patinka pasikartojantys skaitmenys.

2. Kartu su Steve'u Jobsu ir S.Wozniaku „Apple“ įkūrė ir trečiasis asmuo – Ronaldas Wayne'as. Tačiau jis pardavė savo akcijų dalį vos 12 dienų po bendrovės įkūrimo už 800 dolerių. Dabar 10 proc. akcijų, kurias jis turėjo, būtų vertos 60 mlrd. dolerių. Pats R.Wayne'as, kuriam dabar yra 80 metų, sako, kad dėl nieko nesigaili.

3. Beje, Ronaldas Wayne'as sukūrė ir pirmąjį „Apple“ logotipą. Jį matote žemiau. Visgi jo buvo atsisakyta supratus, kad kuomet logotipas yra mažo dydžio, labai sunku perteikti visas jo detales.

4. Steve'as Jobsas suteikė bendrovei pavadinimą „Apple“, nes labai mėgsta šį vaisių. Be to, kai kūrė bendrovę, S.Jobsas valgė vien tik vaisius.

5. Tai nebuvo vienintelis su „Apple“ susijęs dalykas, kuriam pavadinimą suteikė S.Jobsas. 1983 m. „Apple“ pristatė naują kompiuterį „Lisa“, pavadintą pagal S.Jobso dukros vardą. Kompiuteris buvo labai nesėkmingas, ir galiausiai beveik 3 tūkst. taip ir neparduotų „Lisa“ kompiuterių buvo tiesiog užkasti po žeme milžiniškoje duobėje Jutos valstijoje.

6. Kita „Apple“ nesėkmė buvo bendrovės bandymas žengti ir į žaidimų konsolių pasaulį. XX a. pabaigoje „Apple“ sukūrė konsolę „Pippin“, bet ji buvo labai nesėkminga: buvo parduota mažiau negu 50 tūkst. konsolės vienetų.

7. Nepaisant nesėkmių, „Apple“ operuoja maždaug dvigubai didesne grynųjų pinigų suma negu JAV iždas. Tiesa, pats savaime šis faktas nieko nereiškia, nes „Apple“, skirtingai negu JAV iždas, negali spausdinti pinigų.

8. Be to, „Forbes“ duomenis, „Apple“ prekės ženklas yra pats vertingiausias pasaulyje. Jo vertė siekia 145,3 mlrd. dolerių. Palyginimui, Lietuvos bendrasis vidaus produktas 2014 m. siekė 40 mlrd. dolerių.

9. Tokia vertinga bendrovė turi saugoti savo paslaptis. „Apple“ labai rūpinasi, kad informacija apie naujus produktus, prie kurių dirbama, nenutekėtų netgi bendrovės viduje. „Apple“ netgi samdo statybininkus, kurie esant reikalui greitai įrengia laikinas sienas aplink stalus, ties kuriais sėdi su naujais produktais dirbantys darbuotojai.

10. „Apple“ produktų priešininkai kartais būna labai išradingi. Vienas „Apple“ nemėgstantis programuotojas sukūrė programėlę pavadinimu „Send me to heaven“, kurios naudotojas turi stengtis išmesti telefoną kuo aukščiau. Programėlės kūrėjas pats prisipažino, kad jo tikslas – kad programėlės dėka būtų sunaikinta kuo daugiau „iPhone“.

11. Dar vienas įdomus su „iPhone“ susijęs faktas – visose „Apple“ platinamose „iPhone“ nuotraukose matyti, kad telefone yra nustatytas tas pats laikas – 9 val. 41 min. ryto. Tai buvo valanda, kuomet 2007 m. Steve'as Jobsas pirmąkart pasauliui pristatė „iPhone“.

12. O kas buvo prieš 2007 m.? Jei grįžtume laiku į 1991 m. ir pabandytume sukonstruoti „iPhone“, tai padaryti būtų įmanoma, bet kainuotų apie 3 milijonus dolerių.

13. Tuo tarpu kiekvienas asmuo, besinaudojantis „iTunes“, sutinka su programos naudojimo sąlygomis, kuriose yra punktas, kad „iTunes“ negalima naudoti kurti cheminiam ginklui arba atominėms bomboms.

14. Ir tai ne vienintelis dalykas, kurio negalima daryti su ar šalia „Apple“. Jei turite „Apple“ kompiuterį namuose – nerūkykite šalia jo. Tuomet Jūsų kompiuterio garantija gali negalioti. Portalas consumerist.com išsiaiškino, kad „Apple“ garantiniai centrai kartais atsisako taisyti jiems atneštą kompiuterį, jei remontuodami jį randa nikotino pėdsakų. Pasak „Apple“, nikotinas gali sukelti pavojų centrų darbuotojų sveikatai.

15. Iš pasakymo „Apple“ yra religija“ dažnai šaipomasi, bet Jungtinės Karalystės neuromokslininkai nustatė, kad „Apple“ produktų nuotraukos bendrovės produktų gerbėjus veikia panašiai kaip su religija susiję paveiksliukai veikia tikinčiuosius. Tai rodo, kad dideli prekės ženklai „išmoko“ paveikti smegenų dalis, kurios yra atsakingos už religines patirtis.

16. Dabartinis „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas yra viešai prisipažinęs, kad yra gėjus. Jis yra vienintelis atviras gėjus tarp 500 didžiausių pasaulio bendrovių vadovų.

17. „Apple A5“ procesorių, kurį galima rasti naujuose bendrovės „iPad“ ir „iPhone“ įrenginiuose, gamina „Samsung“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Ugnius Antanavičius
(29)
(6)
(23)

Komentarai (3)