O juk reikėjo paskaityti! Kaip išmaniųjų naudotojai patys prisišaukia bėdas  (6)

„Kaspersky Lab“ nustatė, kad naudotojai, diegdami programėles savo įrenginiuose, nesuvokia galimų padarinių. Šokiruojamas skaičius naudotojų (63 proc.) pamiršta atidžiai perskaityti licencijos sutartį prieš diegdami naują programėlę savo telefone; vienas iš penkių (20 proc.) niekada neskaito pranešimų, tiesiog spaudžia „toliau“ ir „sutinku“, nesuprasdami, ką daro ir kur registruojasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kaspersky Lab“ viktorinoje „Žinios apie jūsų kibernetinį saugumą“, kurioje apklausti 18 507 naudotojai apie jų elgesį internete, nustatė, kad nerimą kelia naudotojų, atsisakančių privatumo ir telefonuose saugomų duomenų saugumo, skaičius – tai didina kibernetines grėsmes.

Kai naudotojai, diegdami programėles, pamiršti perskaityti licencijos sutartis ar pranešimus, jie net nežino, su kuo sutinka. Kai kurios programos gali paveikti privatumą, paskatinti kitų programų diegimą ar net pakeisti įrenginio operacinės sistemos nustatymus visiškai teisėtai, nes naudotojas „sutiko“.

Viktorinoje taip pat nustatyta, kad 43 proc. naudotojų gresia pavojus dėl mobiliųjų programų, nes jiems trūksta kibernetinio saugumo žinių ir jie nepakankamai apriboja programų galimybes. 15 proc. respondentų visiškai neriboja programų siūlomų galimybių. 17 proc. sutinka ir suteikia leidimus programoms, bet vėliau tai pamiršta, o 11 proc. mano, kad jie negali pakeisti šių leidimų. Kai programos leidimai netikrinami, įmanoma ir teisėta, kad jos gali pasiekti privačius duomenis mobiliajame įrenginyje – nuo kontaktinės informacijos iki nuotraukų ir vietos nustatymo duomenų.

Komentuodamas tyrimo rezultatus, Deividas Emas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis saugumo ekspertas, sako: „Interneto naudotojai prietaisams patiki slaptą informaciją apie save ir kitus, pvz., kontaktus, privačias žinutes ir t. t., ir nesugeba užtikrinti, kad jų informacija būtų visiškai saugi. Taip jie gali įrenginius paversti savo skaitmeniniais priešais. Daugelis naudotojų, diegdami programas, nesiima jokių atsargumo priemonių ir suteikia programoms leidimą kištis į jų asmeninį gyvenimą, pamatyti, kas saugoma įrenginiuose, diegti papildomas nepageidaujamas programas ir t. t. „Kaspersky Lab“ stengiasi gilinti naudotojų kibernetines žinias ir apsaugoti jų brangius duomenis nuo pavojų.“

Siekdami apsisaugoti, naudotojai turėtų:

  • diegti programėles tik iš patikimų šaltinių;
  • išmintingai rinktis programėles;
  • atidžiai perskaityti licencijos sutartį;
  • atidžiai susipažinti su programėlės reikalaujamais leidimais. Nespausti „toliau“ neperskaičius, su kuo jie sutinka;
  • taikyti kibernetinio saugumo sprendimus, kurie apsaugos įrenginį nuo kibernetinių grėsmių.

Jūs galite patikrinti savo kibernetinių žinių lygį čia: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/

Norėdami daugiau sužinoti apie tai, kaip apsisaugoti nuo grėsmių internete, apsilankykite:  https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(11)
(4)

Komentarai (6)