Istorinis atradimas - pagaliau surastas paslaptingai pradingęs brolių Wrightų lėktuvo patentas (Video)  ()

Viename Kanzaso klintiniame urve netikėtai rastas prieš 36 metus dingęs originalus pirmojo lėktuvo išradėjų brolių Wrightų patentas, praneša „The Washington Post“. Broliai Wrightai – JAV išradėjai, aviacijos pradininkai, lakūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Orville'as Wrightas (1871–1948) ir Wilburis Wrightas (1867–1912) naudodamiesi O.Lilientalio ir kitų mokslininkų darbais, konstravo sklandytuvus. 1903 m. savo gamybos sklandytuve įrengė 12 kW vidaus degimo stūmoklinį variklį. 1903 m. gruodžio 17 d. tuo sklandytuvu nuskrido 260 m ir išsilaikė ore 59 sekundes.

Su Mėnulio nuotraukomis ir A.Lincolno laiškais dingęs patentas

„Skraidančios mašinos“ patentas pastarąjį kartą matytas 1980 m., kai buvo grąžintas Nacionaliniam JAV archyvui po parodos. „Skraidančios mašinos“ patentą nr. 821393 broliai Wrightai užregistravo 1906 m. Dokumento pagrindu tapo sklandytuvo bandymai 1902 m.

2000 m. archyvo darbuotojai pastebėjo, kad patentas dingo. Kartu su juo „išgaravo“ ir kiti vertingi dokumentai – Abrahamo Lincolno laiškai, Mėnulio nuotraukos ir kt. Manyta, kad šie eksponatai buvo pavogti.

Laimei, savanoris archyvaras Bobas Beebe'as rado brolių Wrightų patentą, susuktą kartu su kitais dokumentais į didžiulį ryšulį Leneksos mieste esančioje saugykla paverstoje uoloje.

Šioje vietoje buvo įrengta vidutinės svarbos dokumentų saugykla. Tad paaiškėjo, jog dokumentas buvo ne pavogtas, o tiesiog įvyko apmaudi klaida – biurokratai išsiuntė dokumentą ne į pagrindinę saugyklą Vašingtone, o į mažesnės svarbos archyvą.

Mokslininkai ir archyvo darbuotojai šį radinį pavadino pradingusių dokumentų „Šventuoju Graliu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()