Sukurta programa, kuri analizuoja praeitį ir nuspėja pasaulio ateitį  ()

Kai Jamesas Shinnas daugiau nei 10 metų buvo vyresnysis Rytų Azijos ekspertas CŽV. Jis svajojo turėti sinoptiko įrankių, su kuriais gebėtų prognozuoti, kokia, pavyzdžiui, tikimybė, kad artimiausią mėnesį Šiaurės Korėja išbandys savo raketą, yra 60 proc. Iki šiol tai buvo tik fantazija... Tačiau šiandien tai tapo realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

J. Shinnas ir dar 14 žmonių komanda iš startuolio „Predata“ sukūrė programą, kuri analizuoja gausybę duomenų ir vertina politinį nestabilumą ir riziką. Ši programa iš interneto „susiurbia“ gausybę duomenų, įskaitant internetinius pokalbius ir komentarus, palygina juos su praeities tendencijomis ir pateikia prognozę.

Savo programą J. Shinnas palygino su statistiniais duomenimis paremta beisbolo strategija, aprašyta Michael Lewis (Maiklo Luiso) knygoje „ Moneyball“.

„Kruopščiai iš kiekvieno interneto kampelio rinkdami gausybę statistinių duomenų apie praeities įvykius mes tarsi prognozuojame, kaip vienos komandos nariai žais ateityje“, – sakė jis.

„Predata“ programa neleidžia pakeisti žmogiškosios analizės, tačiau labai padeda analitikams. Kiekvieną dieną programa analizuoja maždaug 1000 „Twitter“ pranešimų, 10 000 „Wikipedia“ puslapių, 50 000 „YouTube“ vaizdo įrašų, dešimtis laikraščių ir žurnalų maždaug 200 šalių.

Ji „domisi“ įvairiomis temomis, įskaitant naujienas apie atskiras kompanijas, debatus dėl JK galimo išstojimo iš ES, bei centrinių bankų sprendimus dėl bazinių palūkanų normas.

Anot J. Shinno, istorinių duomenų internete yra apstu. Tačiau ir jų ne visada užtenka. Pavyzdžiui, „Predata“ nesugebėjo pateikti statistiškai naudingos prognozės dėl kovo 22 d. teroro išpuolių Briuselyje. Iš dalies taip atsitiko todėl, kad prieš tai Belgijoje bus vos keli tokie incidentai. O šiai programai reikia mažiausiai 5 įvykių praeityje, kad ji galėtų užfiksuoti ryšį tarp skaitmeninių pokalbių ir teroro akto.

Savo ruožtu Prancūzijoje prieš tai buvo įvykdyta 13 panašių incidentų, todėl „Predata“ paskaičiavo, kad likus mėnesiui iki lapkričio 13 d. įvykdytų teroro išpuolių Paryžiuje teroro išpuolio tikimybė buvo mažiausiai 61 proc.

„Predata“ taip pat gruodžio 27 d. paskaičiavo, kad yra 68 proc. tikimybė, jog per ateinančias 45 dienas Šiaurės Korėja užsiims veikla, susijusia su masinio naikinimo ginklais.

Šuo metu „Predata“ programa yra koreguojama tam, kad galėtų nuspėti biržų indeksų judėjimą, užsienio valiutų kursas, žaliavų kainas ir pan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(40)
(3)
(37)

Komentarai ()