Atrodė, jog vilkikas perplyš į dvi dalis: kaip „Volvo“ bandė patempti 750 tonų sąstatą (Video)  ()

„Volvo Trucks“ prieš 750 tonų“ ekstremalaus išbandymo iššūkio pavadinimas atskleidžia, kokia užduotis teko „Volvo FH16“ vilkikui, kuriame sumontuota naujoji „I-Shift“ pavarų dėžė su palėtintomis pavaromis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-04-13 Atrodė, jog vilkikas perplyš į dvi dalis: kaip „Volvo“ bandė patempti 750 tonų sąstatą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stipriausio pasaulio žmogaus Magnuso Samuelssono ir apie sunkvežimius rašančio žurnalisto Briano Weatherley ekipažo valdomas sunkvežimis Geteborgo uosto krantine traukė net 750 tonų sveriantį sąstatą.

Švedijoje, Geteborgo uosto krantinėje suformuotas 300 m ilgio sąstatas, kurį sudaro 20 priekabų su 40-čia jūrinių konteinerių, kuriuose yra „Volvo“ sunkvežimių atsarginės dalys. Bendroji sąstato masė sudaro 750 tonų. Misija: pajudėti iš vietos su „Volvo FH16“ vilkiku ir su šiuo autotraukiniu nuvažiuoti 100 metrų atstumą.

„I-Shift“ su palėtintomis pavaromis užtikrina neįtikėtiną trauką pajudant iš vietos – tai, ko šiandien negali pasiūlyti joks kitas serijiniu būdu gaminamas sunkvežimis rinkoje. Naujųjų palėtintų pavarų perdavimo santykiai leidžia gabenti itin sunkius krovinius, pajudėti iš vietos sudėtingomis kelio sąlygomis ir važiuoti nedideliu, vos 0,5 km/val. greičiu. Itin sunkių krovinių gabenimui dažniausiai naudojami specialiai pagaminti sunkvežimiai, tačiau čia naudojame įprastą, serijiniu būdu gaminamą „Volvo FH16“ su visiškai standartiniais  jėgos agregatais“, – sako „Volvo Trucks“ FM ir FMX produktų vadovas Peteris Hardinas.

Bandyme naudotame „Volvo FH16“ sumontuota naujoji „I-Shift“ pavarų dėžė su palėtintomis pavaromis ir tvirčiausios standartinės „Volvo“ komplektacijos ašys, o sunkvežimį vairuoja buvęs „Stipriausias pasaulio žmogus“ titulo savininkas Magnusas Samuelssonas.

„Jausmą, kurį patiri peržengdamas savo fizinių galimybių ribas, sunku palyginti su kokiu nors kitu pojūčiu. Gyvenime esu susidūręs su daugeliu iššūkių, tačiau dar niekada nesu bandęs pajudinti iš vietos tokio sunkaus objekto“, – sako Magnusas Samuelssonas.

Šį neįprastą iššūkį iš vairuotojo kabinos stebėjo garsus žurnalistas Brianas Weatherley, rašantis apie sunkvežimius.

„Įspūdinga, kad „Volvo Trucks“ sukūrė automatizuotą pavarų dėžę, tinkamą naudoti 325 tonų bendrosios masės sąstate. Tačiau galimybė tempti daugiau nei 700 tonų bendrosios masės traukinį su vienu standartiniu vilkiku yra tiesiog neįtikėtina. Per 30 žurnalisto darbo metų sunkvežimių srityje dar nemačiau nieko panašaus “, – sakė Brianas Weatherley.

Sunkvežimio techninės charakteristikos

  • Standartinės konfigūracijos 750 AG „Volvo FH16“ su tvirčiausiomis standartinėmis „Volvo“ ašimis.

Kaip buvo įveiktas iššūkis

  • Prieš atliekant bandymą, reikėjo pasirūpinti saugumu. Buvo kruopščiai patikrinti visų 20-ies priekabų sukabinimo įtaisai, visose 204-iose autotraukinio ratų padangose tiksliai sureguliuotas oro slėgis.
  • Ant priekabų buvo sukrauta 40 konteinerių su atsarginėmis dalimis. Konteineriai ant priekabų buvo kraunami po du, vienas ant kito.
  • Bendrasis sunkvežimio, priekabų ir konteinerių svoris buvo didesnis nei 750 tonų.
  • Sunkvežimis sąstatą turėjo nutempti 100 metrų.

Kas sveria 750 tonų?

  • 57 „Volvo FH16“ sunkvežimiai
  • 350 „Volvo XC90“ automobilių
  • 150 suaugusių dramblių
  • 4 „Boeing 747“ lėktuvai
  • Kiek daugiau nei 4,5 vėjo jėgainės

Faktai apie „I-Shift“ su palėtintomis pavaromis

  • „I-Shift“ su palėtintomis pavaromis – tai naujausias „Volvo Trucks“ automatizuotos pavarų dėžės „I-Shift“ patobulinimas.
  • Naujoji „I-Shift“ versija buvo specialiai sukurta užtikrinti puikią sunkvežimio trauką pajudant iš vietos ir važiuojant itin mažu greičiu.
  • „I-Shift“ su palėtintomis pavaromis leidžia važiuoti vos 0,5–2 km/val. greičiu ir pajudėti iš vietos su 325 tonų bendrosios masės sąstatu – tai unikalus pasiekimas serijiniu būdu gaminamiems sunkvežimiams su automatizuotomis pavarų dėžėmis.
  • Pavarų dėžė gali turėti tiesiogines ir greitinančiąsias pavaras bei vieną ar dvi palėtintas, aukštesnio perdavimo santykio pavaras. Be to, gali būti komplektuojamos ir dvi atbulinės eigos palėtintos pavaros.
  • Palėtintos pavaros yra komplektuojamos su standartine „I-Shift“ pavarų dėže. Siekiant įveikti kur kas didesnes tokiai dėžei tenkančias apkrovas, kai kurie  komponentai gaminami iš itin tvirtų medžiagų. Naujoji pavarų dėžė yra 12 cm ilgesnė už standartinę „I-Shift“.
  • „I-Shift“ su palėtintomis pavaromis galima rinktis „Volvo FM“, „Volvo FMX“, „Volvo FH“ ir „Volvo FH16“ sunkvežimiuose su 13 ir 16 litrų darbo tūrio varikliais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(6)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: