Nebūtinai So-SITE: ne mažiau iškalbingas karo laivų pasididžiavimas Phalanx (Video)  (3)

Panašu, kad amerikiečiai nestokoja šmaikštumo, duodami pavadinimus savo ginklams. Prieš keletą dienų suprantantieji rusiškai šypsojosi ar niršo perskaitę apie amerikiečių kuriamą gynybinę sistemą System of Systems Integration Technology and Experimentation sutrumpintu pavadinimu So-SITE (rusų k. paraidžiui skambėtų "сосите", kas reikštų "čiulpkite"). Pasirodo, amerikiečiai jau seniai turi ir kitą ginklą ne mažiau iškalbinga išvaizda ir pavadinimu – štai tokį karo laivų pasididžiavimą Phalanx CIWS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar nuo XX a. 9-ojo dešimtmečio naudojamą artimojo nuotolio artilerinę sistemą Phalanx sudaro M61 Vulcan kulkosvaidis (tokie pat įmontuoti ir naikintuvuose F-15C Eagle bei F/A-18 Super Hornet) bei radaro valdoma ugnies atidengimo sistema. Phalanx įjungiamas oro pavojaus atveju ir automatiškai seka bei naikina žemai skrendančius taikinius – "skutikėmis" (angl. – sea skimmers) vadinamas į laivus paleistas ir kone jūros bangomis skutančias viršgarsines raketas, pavojingai artėjančius naikintuvus ir pan.

Beje, žodis "phalanx" iš tikrųjų reiškia "falangą" – stačiakampė pėstininkų rikiuotė, sudaryta iš sunkiųjų pėstininkų, ginkluotų ietimis, pikomis, alebardomis ar panašiais ilgakočiais ginklais. Tai tipiška senovės Graikijos ar senovės Makedonijos rikiuotė. Įdomu tai, kad žodis kilęs iš gr. phalangos, o šis reiškia  "pirštas".

Akivaizdu, kad Phalanx tikrai nėra bevardis pirštas, nes amerikiečiai neoficialiai jį vadina R2-D2 (pagal šiokį tokį išorišką panašumą į čiulbantį ir suokiantį robotuką iš "Žvaigždžių karų" epopėjos) arba Dramblio Kaulo Bokštu (angl. – Ivory Tower), su aliuzija į Biblijoje minimą metaforą, minimą Saliamono giesmėje arba Giesmių giesmėje.

Vaizdo medžiagoje nufilmuota, kaip toks "pirštas" pagrūmoja vertikaliai kilti ir leistis sugebančiam JAV karinio jūrų laivyno naikintuvui AV-8B Harrier, kuris pratybų metu akiplėšiškai priartėjo prie laivo.

Phalanx pabūklas žaibiškai nusitaikė į orlaivį ir atkartojo praskriejančio lėktuvo trajektoriją, pademonstruodamas, jog taikinys būtų numuštas. Beje, šaudoma būtų ne iš didžiojo drūtojo cilindro, kuris nusuktas visai kiton pusėn, o iš tradicinio, tik ne taip į akis krentančio, kiek dešiniau esančio 20 mm skersmens pabūklo vamzdžio.

Beje, japonų ekskadrinis minininkas Yugiri 1996 m. netyčia numušė JAV karinių jūrų pajėgų naikintuvą A-6 Intruder kaip tik Phalanx "pirštu". Abu amerikiečių pilotai liko gyvi, tačiau akivaizdu, kad nemalonumų patyrė abi pusės.

O čia - Phalanx CIWS manevrai pratybų metu:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(5)
(39)

Komentarai (3)