Paaiškino, kada galima nestoti degant geltonam šviesoforui  (16)

Šviesoforo signalų nepaisymas – vienas dažniausių Kelių eismo taisyklių pažeidimų Lietuvoje. Raudona šviesa nesustabdo skubančių ir saugumą pamiršusių vairuotojų, o sukelti eismo įvykiai neapsieina be skaudžių pasekmių tiek transporto priemonėms, tiek į avariją patekusiems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl vairuotojai nebijo važiuoti degant raudonam šviesoforo signalui? Kodėl nesustoja ir mano, kad pralėks?

Raudonas šviesoforo signalas ne visiems reiškia tą patį. Štai vieną pavyzdingai sustabdo, o bent penkis, važiuojančius kitomis eismo juostomis, tik padrąsina spustelėti greičio padalą.

Visi skubantys ir šviesoforo signalų nepaisantys vairuotojai pamiršta svarbiausią pareigą – užtikrinti savo bei kitų eismo dalyvių saugumą.

Būtent dėl važiavimo per draudžiamą signalą nutinkančių eismo įvykių pasekmės būna vienos skaudžiausių. Dažnai avarijos pasibaigia sumaitotais automobiliais ir net vairuotojų, keleivių ar pėsčiųjų mirtimi.

„Vairuotojo, kuris važiuoja esant draudžiamam šviesoforo signalui, atsakomybė vertinama pagal pasekmes. [...] Jos – skaudžios, yra buvę ir mirtinų. Reikėtų atkreipti vairuotojų dėmesį, kad važiavimas per reguliuojamą pėsčiųjų perėją degant geltonam šviesoforo signalui tikrai nesumažina atsakomybės“, – LRT televizijos laidai „Keliai. Mašinos. Žmonės“ kalbėjo Kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus viršininkas Alvaras Bacevičius.

Nors eismą draudžia ne tik raudonas, bet ir geltonas šviesoforo signalas, vairuotojai dažnai jo nepaiso. Ne vienas puola gintis, neva geltona spalva tik įspėja, kad šviesoforo signalai pasikeis ir po kelių sekundžių teks stabdyti.

Už šviesoforo signalų nepaisymą gresia bauda nuo 28 iki 86 eurų. Taip pat nuo vieno mėnesio iki pusės metų gali būti atimtas vairuotojo pažymėjimas.

Išskirtiniai atvejai, kai galima nestoti įsižiebus geltonam šviesoforo signalui:

  1. Jeigu vairuotojas prieš „Stop“ ženklą ar „Stop“ liniją sustotų tik staigiai stabdydamas. Kai ženklo arba kelio žymėjimo nėra tai taip pat galioja sustojimui priešais šviesoforą, kertamą kelią arba pėsčiųjų perėją.

    Staigus stabdymas – tai nepertraukiamas stabdymas ekstremaliomis sąlygomis. Jei pedalas spaudžiamas keletą kartų, o automobilio judėjimo kryptis kontroliuojama, tai nėra ekstremalus stabdymas.
  2. Jeigu vairuotojas į sankryžą įvažiavo degant leidžiamam šviesoforo signalui, išvažiuodamas atlaisvinti sankryžą jis gali ir degant geltonai ar raudonai šviesai.

LRT televizijos laida „Keliai. Mašinos. Žmonės“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(25)
(14)
(11)

Komentarai (16)