„Acciona“ atvėrė naujas galimybes vėjo jėgainėms: parodė, kaip sukurti rezervinę galią  ()

Vėjo energetikos rinkoje atsiveria nauji horizontai – šis sektorius sėkmingai įveikė pagrindines technologines kliūtis ir tai gali ne tik paspartinti vėjo jėgainių parkų plėtrą, bet ir sudaryti sąlygas generuoti rezervinę elektros energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulio energetikos rinkoje stebima vis didesnė vėjo energetikos plėtra ir matomos globalios augimo tendencijos, bet ilgą laiką buvo abejojama, ar įmanoma vėjo elektrinėms užtikrinti galių rezervavimą ir elektros energijos balansavimą.

Tačiau Ispanijos turbinų gamintojas ir vėjo projektų operatorius „Acciona“ atvėrė naujas galimybes vėjo jėgainėms – įmonė įrodė, kad galima sukurti rezervinę galią ir vėjo elektrinėmis. „Acciona“ sugebėjo užtikrinti galios rezervą sutrikus termofikacinės elektrinės darbui ir tai padarė pelningai.

Pakreipiant jėgainių mentes kitu nei įprasta prieš vėją kampu, buvo gaminama mažiau elektros, negu jėgainė iš tikrųjų gali. Tai suteikė galimybę panaudoti energijos rezervą tada, kai jo reikia.

Šioje situacijoje ypač svarbu tai, kad „Acciona“ užsidirbo iš procesų pinigų, nepaisant to, jog turėjo tikslingai sumažinti išgaunamą produkciją.

Tokio proveržio nebūtų buvę galima pasiekti be ilgus metus diegtos vėjo jėgainių ir tinklo technologinės pažangos bei vėjo prognozių, kurių tikslumas siekia 96 proc. Visi šie veiksniai įgalino operatorius „taupyti“ vėją, kai veikiama nepilnu pajėgumu ir norima sukaupti potencialų energijos rezervą.

Pasak Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktoriaus Sauliaus Pikšrio, galimybė kurti elektros rezervą yra įrodymas, kad vėjo energijos nepastovumas nėra kliūtis šios srities plėtrai.

„Sparčiai augant metinėms instaliacijoms visame pasaulyje ir pingant vėjo jėgainių generuojamai elektrai, vėjo energetika tampa vienu stipriausių energetikos rinkos žaidėju. Nuo šiol, atradus būdą užtikrinti galių rezervimą, galime kalbėti apie maksimalų šio sektoriaus stabilumą“, – sako S. Pikšrys.

Jungtinių Tautų šiemet paskelbtoje ataskaitoje „Pasaulinės investicijų į atsinaujinančius išteklius tendencijos“ rašoma, kad pasaulinės investicijos į atsinaujinančių išteklių energetikos plėtrą praėjusiais metais buvo rekordiškai didelės. Visos investicijos į atsinaujinančių išteklių energetiką 2015 m. siekė 285,9 mlrd. JAV dolerių. Iš viso pernai įdiegta 134 GW atsinaujinančiais energijos ištekliais elektrą generuojančių įrenginių, iš jų daugiausiai – 62 GW – sudarė vėjo elektrinės.

Kalbant apie situaciją Lietuvoje, skaičiuojama, kad praėjusieji metai vėjo jėgainėms Lietuvoje buvo rekordiški. Visos Lietuvos vėjo jėgainės kartu sudėjus pernai pagamino 806,3 GWh elektros energijos – ketvirtadaliu (26,7 proc.) daugiau negu 2014 metais, kuomet buvo pagaminta 636,2 GWh. Iš viso šalyje iš skirtingų šaltinių 2015 m. buvo pagaminta 3,271 TWh elektros energijos, arba 34,2 proc. visos Lietuvoje suvartotos elektros, vėjo jėgainės pagamino 8,4 proc. šio kiekio, t. y. 806,3 GWh elektros energijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()