Naftos pramonė priėjo liepto galą: kaip elgsis Saudo Arabija?  (10)

Daugiausiai naftos pasaulyje išgaunanti šalis yra Saudo Arabija. 2015 metais net 70 procentų šios šalies pajamų sudarė pajamos, gautos iš naftos. Tačiau šie ištekliai sparčiai senka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai supranta ir Saudo Arabija bei ruošiasi dienai, kuomet naftos atsargos išseks. Būtent dėl to Saudo Arabija parengė planą, kaip po truputį atsikratyti priklausomybės nuo iš naftos gaunamų pajamų.

Dar 2014 metais naftos kaina viršijo 100 dolerių už barelį, tačiau šiuo metu yra stipriai nukritusi, o tai turi didelę įtaką nuo naftos priklausančių šalių pajamoms. Ne išimtis ir Saudo Arabija.

Metų pradžioje šalies valdžia pakėlė kuro kainas 50 procentų, sumažindama kurui teikiamas subsidijas. Dėl šios priežasties kuro kainos šalyje pakilo nuo 60 centų iki beveik dolerio už litrą. Šios subsidijos šaliai kainuodavo po įspūdingus 61 milijardą JAV dolerių kasmet.

Priklausomybės nuo naftos šaliai turi padėti atsikratyti planas, pavadintas „Vision 2030“. Į jį įeina šaliai priklausančios naftos kompanijos „Aramco“ privatizavimas. Tikslas – sukurti rezervinį fondą, kurio dydis siektų 2 trilijonus dolerių.

Pati kompanija šiuo metu vertinama 2,5 trilijono dolerių, tačiau Saudo Arabija ketina parduoti tik 5 procentus akcijų. Šalies valdžia tikina, kad planas nebus atšauktas netgi jei naftos kainos ir vėl stipriai pakiltų.

Taip pat bus imtasi priemonių įvairinti dabartinę ekonomiką, įskaitant investicijas į anglies gavybą. Šiuo metu beveik 90 procentų Saudo Arabijos gyventojų dirba vyriausybės institucijose bei jai priklausančiose kompanijose, sveikatos apsauga ir išsilavinimas yra nemokami, nėra jokio pelno mokesčio. Dėl to šalies biudžeto deficitas siekia net 100 milijardų dolerių.

Jeigu naftos kainos išliks tokios žemos, šalies pinigų atsargos išseks jau po 5 metų. Taigi net ir Saudo Arabija jau nebegali pasikliauti vien nafta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(39)
(8)
(31)

Komentarai (10)