VRM staigmena: net ir 5 km/val viršijus greitį sulauksite baudos  (27)

Vidaus reikalų ministerija Lietuvos vairuotojams paruošė šalyje dar nematytą baudų už greičio viršijimą sistemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikėtumas palies ne tik pavojingiausius greičio viršytojus, bet ir paprastai drausmingai važinėjančius vairuotojus. Naujosios baudos – gerokai didesnės ir reikalaujančios nemažai skaičiavimų.

Kainuos kiekvienas kilometras

Šiuo metu viršijus greitį iki 10 km/val. vairuotojams numatytas tik įspėjimas, tačiau nuo kitų metų ketinama šią kartelę pastumti žemyn ir įspėjimą skirti viršijus greitį tik iki 5 km/val. Už didesnį greičio viršijimą nuo 6 iki 20 km/val. VRM paruošė Lietuvoje taip pat dar neregėtą bausmę. Vietoje konkrečios sumos vairuotojams teks susimokėti už kiekvieną viršytą kilometrą.

Kiekvienas viršytas km/val. vairuotojams kainuos po 2 eurus, o pradedantiesiems vairuotojams, transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė negu 3,5 t arba kuriose yra daugiau kaip 9 sėdimos vietos, motociklų vairuotojams – 3 eurus.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, greitį 15 km/val. viršijęs automobilio vairuotojas turės sumokėti 30 eurų baudos, o motociklininkas – 45 eur. Šiuo metu už tokį greičio viršijimą (10-20 km/val.) numatyta gerokai mažesnė, 11-28 eurų siekianti bauda, nepriklausanti nuo vairuotojo patirties ar transporto priemonės.

Greičiau – brangiau

Stipriau greitį viršijusiems „kaina“ už kiekvieną kilometrą pakils dar stipriau. VRM Seimui pateiktame Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimo įstatyme numatyta, kad greičio viršijimas 20-50 km/val. užtrauks vairuotojams 4 eurų baudą už kiekvieną nustatyto greičio viršytą kilometrą, o pradedantiesiems vairuotojams, transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė negu 3,5 t arba kuriose yra daugiau kaip 9 sėdimos vietos, motociklų vairuotojams – 5 eurų baudą už kiekvieną nustatyto greičio viršytą kilometrą.

Tai reiškia, kad greitį 25 km/val. viršijęs automobilio vairuotojas turės sumokėti 100 eurų baudos, o pradedantysis ar motociklininkas – 125 eur. Tai gerokai daugiau už dabar galiojančią bausmę, pagal kurią viršijus greitį 20-30 km/val. skiriama tik 28-86 eur bauda. Paradoksalu, bet daliai greičio mėgėjų naujasis įstatymas suteiktų nuolaidą. Pagal jį viršijus greitį 40 km/val. tektų mokėti 160 eur. baudą, o šiuo metu minimali bauda už tokį pažeidimą yra 173 eur.

Bauda didesnė už atlyginimą

Vis tik nuo itin didelio greičio naujoji baudų sistema turėtų kaip reikiant atgrasyti. Už daugiau nei 50 km/val. greičio viršijimą numatyta tokia bauda, viršijanti daugybės lietuvių mėnesinį atlyginimą – 450-550 eurų, o neturintiems teisės vairuoti asmenims – 450-700 eurų. Šiuo metu už tokį viršijimą numatyta „tik“ 289-434 eurus siekianti bauda.

Be to, dalis baudų suderintos ir su teisės vairuoti atėmimu. Vairuotojo pažymėjimo 3-6 mėnesiams neteks 30-40 km/val. greitį viršiję pradedantieji, motociklininkai ir profesionalūs vairuotojai. Už 40-50 km/val. viršijimą jie neteks teisės vairuoti 6-12 mėnesių, o daugiau nei 50 km/val. – 1-1,5 metų. Patyrusiems lengvųjų automobilių vairuotojams teisę vairuoti teks pamiršti 1-6 mėnesiams viršijus greitį daugiau nei 50 km/val.

20 km/val. lietuviai nelaiko viršijimu

Planuojama, kad naujoji baudų schema turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1-osios, bet tam dar turi pritarti Seimas. Apie būtinybę didinti bausmių neišvengiamumą ir sudaryti sąlygas radarų užfiksuotus vairuotojus bausti automatiškai buvo jau kurį laiką svarstoma, taigi greičiausiai VRM pateiktas įstatymo projektas sulauks pritarimo. Juolab, kad panaši sistema sėkmingai taikoma Estijoje.

Vairavimo mokytojas, saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas pritarė, kad vairuotojams svarbu prisiimti atsakomybę už kiekvieną viršytą kilometrą, bet nevienareikšmiškai vertino laukiančią situaciją keliuose.

„Esame patys kalti. Turėjome 10 km/val. tolerancijos ribą, bet tuomet vienas sako, kad spidometras netiksliai rodo, kitas – kad padangos ne tokios ir galiausiai dauguma viršija greitį bent 20 km/val. O važiuoti 60 km/val. ar 80 km/val. – didelis skirtumas. Žmonėms parodžius, kaip stabdymo kelias pailgėja viršijant net 5 km/val., jie nustemba, nes atrodo, kad toks greitis „nieko tokio“, – aiškino pašnekovas.

Atsiranda skola vairuotojams

Tačiau jis pabrėžė, kad įstatymų leidėjai itin dažnai imasi apribojimų vairuotojams, o kitos sritys paliktos tekėti sava vaga. Vairuotojai nuolat pastebi, kad keliuose netrūksta pernelyg griežtų greičio apribojimų, kurie neturi realaus pagrindo, bet jų nesilaikant laukia bausmės.

„Pavyzdžiui, kelininkai dažnai elgiasi neatsakingai esant mažiausiai problemai statydami ženklą „30“, kai akivaizdu, kad toje vietoje nelogiška riedėti tokiu greičiu ir niekas apribojimo nesilaikys. Dėl Vilniaus vakarinio aplinkkelio taip pat kilę daug kalbų – kelias turi po tris eismo juostas, o leistinas greitis – tik 80 km/val. Jei imamės griežtesnių apribojimų, tada reikalinga ir didesnė atsakomybė dėl jų pagrindo“, – tvirtino A.Pakėnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ilona Steponėnė
(33)
(5)
(28)

Komentarai (27)