Tikros istorijos, kaip specialiosios tarnybos naudoja karinius robotus: nuo picos atvežimo iki savižudiškų sprogimų  ()

Dalase (Teksaso valstija) nukautas buvęs kariškis Micah Johnsonas, surengęs policininkų medžioklę. Jis nušovė penkis žmones ir sužeidė dar dešimtį, paskui pasislėpė garaže ir kai atsisakė pasiduoti, buvo likviduotas. Tam policija panaudojo robotą, aprūpinusi jį C4 sprogmenimis. Tai pirmas žinomas atvejis, kai policijos robotas JAV buvo panaudotas žmogžudystei.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-12 Tikros istorijos, kaip specialiosios tarnybos naudoja karinius robotus: nuo picos atvežimo iki savižudiškų sprogimų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš šaulį iš Dalaso panaudotas kompanijos Remotec – Northrop Grumman padalinio – sukurtas robotas Andros F5, modelis, skirtas kariškiams ir policijai. Dažniausiai jis naudojamas sprogstamųjų įtaisų nukenksminimui. Kai kuriais duomenimis, vietos policija turi ir Marcbot robotų, kuriuos kariniams tikslams sukūrė kompanija Exponent. Amerikiečių kariai naudojo juos Irake ir Afganistane – žvalgybai, o taip pat kaip ginklus.

Policijos duomenimis, robotas tapo „paskutiniąja priemone“, kuria buvo galima neutralizuoti kovinių įgūdžių turintį nusikaltėlį. Pasak Dalaso mero Mike'o Rawlingso,jis panaudotas, policininkams nekiltų „mirtina grėsmė“.

Robotus kaip „judančias bombas“ kariškiai naudoja jau seniai. Dar penktajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Wehrmachtas bandė naudoti savaeiges minas Goliath – sprogmenų prikrautas tanketes, valdomas nuotoliniu būdu (laidu) – tankų, pastatų ir pėstininkų grupių naikinimui. Iš viso per karą buvo pagaminta >7000 tokių mašinų. Tačiau jų efektyvumas buvo abejotinas dėl aukštos kainos ir silpnų šarvų.

Kaip žinia, panašiu būdu Marcbot modelio robotai naudoti ir Irake. Viename amerikiečių dalinyje kariai pritvirtindavo prie jų minas, o paskui siųsdavo ten, kur galėjo būti priešininkas. Ši praktika aprašyta amerikiečių karo eksperto Peterio Warreno Singerio knygoje. Kaip plačiai ji buvo taikoma, nepatikslinama.

Antžeminiai robotai konflikto zonose dažniausiai naudojami žvalgybai ir sprogstamųjų įtaisų nukenksminimui. Taip, pavyzdžiui, buvo Irake, kur viena iš didžiausių amerikiečių kariams kilusių grėsmių buvo priešininko plačiai naudotos minos (jos tapo ~40% JAV karinio kontingento mirčių priežastimi).

Robotas patiekdavo nusikaltėliui telefoną ir kavą. Jis nusprendė, kad mašina „galima pasitikėti“

Irake naudoti ir SWORDS (Special Weapons Observation Remote Direct-Action System) robotai, kuriuos buvo galima naudoti kaip ginklus. Juose buvo įtaisyti kulkosvaidžiai (šie modeliai gali vežti ir granatsvaidžius bei prieštankines raketas). Peterio Singerio duomenimis, jie naudoti žvalgybai, patruliavimui, įvairų objektų apsaugai ir tiesioginiam šaudymui (kitais duomenimis, mūšiuose jie nedalyvavo). 2008 metais į žiniasklaidą pateko informacija, kad tokių robotų naudojimas buvo pristabdytas – po to, kai vienas sugedo (jis be komandos apsisuko ir neva nukreipė ginklą į saviškius).

Policija, kaip ir kariškiai, robotus daugiausiai naudoja žvalgybai ir bombų nukenksminimui. Šiek tiek panašus į neseną atsitikimą, įvyko Dalase prieš metus. Tada Jamesas Boulwardas apšaudė policijos nuovadą iš šarvuoto automobilio. Susirėmime su policija, jį nušovė snaiperis, paskui policija pasiuntė robotą susprogdinusį mašinoje buvusius sprogstamuosius įtaisus.

Robotai naudojami ir kitose situacijose. Prieš porą metų Albukerkėje (N. Meksikas), vietinės policijos duomenimis, robotas panaudotas, tam tikrų „cheminių poveikio priemonių“ pristatymui į motelio numerį (kuriame buvo pistoletu ginkluotas žmogus)Kokios konkrečiai priemonės tai buvo, raporte nepatikslinama. Kambaryje buvęs žmogus pasidavė.

Metais anksčiau tame pačiame Albukerkės mieste policija pasiuntė robotą prie namo, kuriame, kaip buvo, kaip manoma, ginkluotas žmogus (jis gulėjo ant lovos, užsiklojęs antklode, nebuvo aišku, ginkluotas jis ar ne), grasinęs nusižudyti. Ataskaitoje rašoma, kad robotas manipuliatoriais per langą pasiekė lovą ir nutraukė antklodę (policininkai išvydo, kad žmogus neginkluotas, ir paskui jį sulaikė).

Prieš metus Kalifornijoje robotas panaudotas, siekiant atkalbėti nuo savižudybės žmogų, grasinusį šokti nuo autostrados (jis kėlė grėsmę ir policininkams, kadangi turėjo peilį). Robotas atvežė jam telefoną deryboms ir picą, siekiant įgauti jo pasitikėjimą. Žmogų pavyko įkalbėti atsisakyti sumanymo šokti ir įkalbėjo numesti peilį.

Kaip pažymi Peteris Singeris, robotai gali būti naudojami ir kaip nusikaltėlių dėmesio nukreipimo priemonė. Milforde (Konektikuto valstija) ginkluotas žmogus, paėmęs įkaitus, atsisakė artyn prisileisti policiją, tačiau sutiko, kad robotas pristatytų jam telefoną ir kavą. Pasak Singerio, jis nusprendė, kad mašina „galima pasitikėti“. Policininkai tuo pasinaudojo ir į kavą primaišė migdomųjų. Tad, nusikaltėlis užmigo ir buvo sulaikytas.

 
Michail Tyshchenko

Slon Magazine redaktorius

Įvyksta ir nenumatytos situacijos. Prieš keletą metų Tenesyje policija pasiuntė robotą prie namelio su ratais, kur buvo įtariamasis žmogžudyste. Mašina turėjo vidun įmesti granatą su ašarinėmis dujomis, tačiau, kai kuriais duomenimis, vietoje to, robotą aprūpino pirotechnine Tripple Chaser granata. Tad galiausiai jis padegė treilerį, o gyventojas pabėgo. Beje, po kelių dienų jis pats pasidavė policijai.

Михаил Тищенко
slon.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()