7000 kadrų per sekundę: štai kaip į Žemę trankosi žaibai (Video)  (1)

Mokslininkai iš Floridos technologijos instituto išbandė savo naują didelės spartos kamerą audros metu. Šiuos neįtikėtinus žaibo blyksnius jiems pavyko užfiksuoti net 7000 kadrų per sekundę (kps) dažniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši kamera yra skirta tyrinėti elektros išlydžius perkūnijos metu. Tokį nuoseklų procesą mokslininkams  pavyko nufilmuoti pirmą kartą. Nuostabusis žaibo vaizdas buvo padarytas gegužės 20 dieną netoli Melburno universiteto.

Žaibas – gamtinė elektros iškrova, vykstanti audros metu tarp debesų ar tarp žemės ir debesų. Matomą žybsnį lydi trenksmas (griaustinis) ir elektromagnetinis spinduliavimas. Žaibo garsą sukelia jo kelyje greitai besiplečianti įkaitusi plazma.

Dauguma (apie 95 proc.) žaibų yra vadinamieji neigiami žaibai, trenkiantys iš žemės atžvilgiu neigiamai įkrautos apatinės debesies dalies. Dauguma tokių žaibų trunka apie ketvirtį sekundės, įtampa juose siekia 100 megavoltų, elektros srovė – apie 60–170 kiloamperų. Pavyko užregistruoti net 290 kA. Vidutinio žaibo energija siekia apie 250 kW/h (900 MJ), kuri išskiriama šviesos, šilumos ir garso pavidalu.

Floridos technologijos instituto mokslininkai pagavo momentą, kai žaibas pasiekė žemę ir sprogo, sukeldamas galingą blyksnį. Nors procesas buvo fiksuojamas 7000 kadrų per sekundę dažniu, kad galėtume įžiūrėti detalią šio įvykio eigą, filmuota medžiaga buvo pakoreguota ir dažnis sumažintas iki 700 kps.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(38)
(0)
(38)

Komentarai (1)