Pasaulio bendruomenė sutrikusi: „Google Maps“ žemėlapiuose nėra Palestinos pavadinimo  (5)

„Google“ kompanija kaltinama ištrynusi Palestinos pavadinimą iš „Google Maps“ (liet. „Google“ žemėlapių). Tačiau paaiškėjo, kad Palestina niekada nebuvo pažymėta kompanijos žemėlapiuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google“ žemėlapiuose yra pažymėti Palestinos teritorijos kontūrai, bet nėra jos pavadinimo, tuo tarpu žemėlapyje matomas Izraelio valstybės pavadinimas.

Priešingai nei Jungtinės Amerikos Valstijos ir dauguma Vakarų valstybių, 136 Jungtinių Tautų nariai pripažįsta Palestiną, kaip nepriklausomą valstybę, rašo „The Guardian“.

Tuo tarpu, po Palestinos žurnalistų forumo paviešinto „Google“ smerkiančio pranešimo, ši žinia pasklido socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidos priemonėse. Žmonės pradėjo dalintis žinutėmis su žyma #PalestineIsHere (liet. Palestina yra čia).

„Google“ atstovė sakė, kad „Palestina niekada nebuvo pažymėta „Google Maps“, tačiau jie atrado klaidą, dėl kurios dingo Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo pavadinimai“. Anot jos, yra imamasi priemonių, kad šių teritorijų žymės būtų kuo greičiau sugrąžintos. Netrukus Gazos Ruožo pavadinimas atsidaro žemėlapiuose.

Beveik 250 tūkst. žmonių jau pasirašė peticiją, kuria „Google“ raginama įtraukti Palestinos pavadinimą į savo žemėlapius.

Kol situacija nesikeičia, šis visuotinis pasipiktinimas iškėlė klausimą – kaip žemėlapių žymėjimo technologijos daro įtaką žmonių pasaulio suvokimui.

„Bandydamos nešališkai pažymėti fizinį pasaulį internete, technologijų kompanijos taip pat dažnai formuoja ir mūsų pasaulio suvokimą. Tai nėra kažkas, apie ką mes dažnai mąstome, bet tai tampa gana akivaizdu, kai žemėlapis keičiasi arba yra sakoma, kad jis pasikeitė, arba, kai mes palyginame skirtingus žemėlapius vieną su kitu“, – rašė „The Washington Post“ žurnalistė.

Tai ne pirmas kartas ir greičiausiai ne paskutinis, kai „Google“ atsiduria ant karštos kėdės dėl ginčytinų teritorijų. 2014 m. „Ginčytinų teritorijų“ projektas iliustravo, kaip „Google Maps“ stengiasi laikytis atokiau nuo geografinių ginčų ir nacionalinio identiteto problemų.

Pavyzdžiui, interneto naudotojai Rusijoje žemėlapiuose mato vientisą ribinę liniją aplink Rusiją ir Krymą. Tuo tarpu besinaudojantieji internetu už Rusijos ribų Krymą mato atskirtą nuo Ukrainos brūkšnine linija, žyminčia, kad tai yra okupuota teritorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai (5)