Rusija ruošiasi atominiam karui? JAV žvalgyba teigia, kad šalyje prasidėjo branduolinių slėptuvių statybų bumas  (7)

Lyg Rusijos ir JAV santykiuose būtų maža įtampos, JAV žvalgyba pareiškė išsiaiškinusi, jog Rusijoje pradėtos didelio masto statybos – imta įrenginėti naujas slėptuves, galinčias atlaikyti branduolines atakas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Washington Free Beacon rašo, kad rusai visoje šalyje ėmė statyti dešimtis požeminių slėptuvių. Statybos darbai pradėti prieš kelerius metus. Objektai statomi Maskvoje ir kituose šalies regionuose.

"Rusija ruošiasi dideliam karui, kuris, sprendžiant iš jų veiksmų, gali būti branduolinis, - Washington Free Beacon sakė Pentagono branduolinės politikos pareigūnas Markas Schneideris. – Mes didelio karo galimybę vertiname ne taip rimtai – o ypač branduolinio karo."

Rusijos žiniasklaida pasirodžiusią informaciją apie požeminių slėptuvių statybas komentuoja kaip Rusijos Gynybos ministerijos veiksmus įgyvendinant praėjusį gruodį paviešintą naują nacionalinio saugumo strategiją, kuri, kaip pranešama, šaliai kainuoja milijardus.

RIA-Novosti slėptuves vadina pažangiomis penktos kartos štabo kontrolės sistemomis. Rusijos Gynybos ministerijos atstovas spaudai majoras Dmitrijus Andrejevas pareiškė, kad naujoji sistema, kuri sutrumpintai vadinama IASBU, naudos skaitmeninius signalus, kuriais bus siunčiami koviniai įsakymai ir kontroliuojamos strateginės karinės pajėgos.

Požeminių slėptuvių, kurios įvardijamos kaip "branduolinį smūgį atlaikantį strateginį vadovybės štabas Kosvinskio kalno gelmėse" statybų darbai pastebėti Uralo kalnų gilumoje, už 1 400 km į rytus nuo Maskvos.

Palydovinės Jamantau kalno, esančio taip pat už maždaug 1 400 km į rytus nuo Maskvos nuotraukos Urale, netoli Belorecko miesto, atskleidė, kad ten įrenginėjamas "gilus požeminis kompleksas. Jamantau baškirų kalboje reiškia blogį.

JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) patvirtino, kad rusai stato ar renovuoja taip pat ir 4 požemines slėptuves Maskvoje – jose branduolinio konflikto atveju slėptųsi Rusijos valdžios grietinėlė.

CŽV identifikavo, kad slėptuvė Voronovo rajone, už maždaug 75 km į pietus nuo Maskvos, būtų skirta Rusijos vadovams. Kitas bunkeris statomas netoli Šarapovo, už 55 km nuo Maskvos. Į jį nutiesta speciali metro linija.

Apie grėsmę iš Rusijos pusės prabilo JAV karinių pajėgų Europos dalinių vadas, armijos generolas Curtis Scaparrotti.

"Akivaizdu, kad Rusija modernizuoja strategines pajėgas, - sakė jis JAV Strateginio štabo surengtoje spaudos konferencijoje. – Rusijos gynybos doktrinoje teigiama, kad taktinį branduolinį ginklą panaudoti galima standartinėse operacijose atsakant į karinės agresijos išpuolius prieš Rusiją. Tai yra grėsmė, todėl mūsų šalies branduolinių dalinių ir NATO bendradarbiavimas bus esminis plėtojant karinės agresijos atgrasymo politiką."

Washington Free Beacon teigimu, Rusija iš esmės atnaujina savo branduolinį arsenalą, gamindama naujas branduolines galvutes, povandeninius laivus ir bombonešius. Valstybės departamentas informavo, kad pavasarį Rusija branduolinių įsipareigojimų sutartį papildė punktu, deklaruojančiu, jog jos arsenalas bus papildytas 153 naujomis strateginio branduolinio ginklo galvutėmis.

Kovinių galvučių skaičiaus didinimas, kaip manoma, susijęs su naujų tarpžemyninių balistinių raketų SS-27 Mod 2, galinčių nešti kelias branduolines galvutes, ir iš povandeninių laivų leidžiamų raktų SS-N-32 technologijomis.

Rusija kuria ne tik naujas raketas-nešėjas, bet ir autonominį povandeninį laivą Kanjon, kuris, kaip pranešama, galės gabenti megatonomis skaičiuojamo galingumo branduolinius užtaisus. Taip pat Maskva plėtoja viršgarsines smogiamąsias technologijas, kurios neva pajėgtų branduolinį užtaisą praskraidinti ir pro antiraketines gynybos sistemas.

Nacionalinis viešosios politikos institutas priėjo išvadą, kad Rusija branduolinės ginkluotės ekspansiją vykdo ir įbauginimo tikslais.

"Rusų vadovai įsivaizduoja branduoliniais ginklais galėsią įbauginti pasaulį ar bent jau priversią gerbti Rusiją", - dėstoma instituto pranešime spaudai.

JAV kariuomenės analitikai sakė, kad galimas JAV atsakas į rusų požeminių slėptuvių kompleksų statybas galėtų būti į šalies gilumą įsiskverbiančių branduolinių užtaisų technologijų, galinčių sugriauti statomus požeminius kompleksus, vystymas. Kitas variantas – kurti mažo galingumo, tačiau preciziško tikslumo branduolinius užtaisus ir jų gabenimo technologijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(42)
(18)
(24)

Komentarai (7)