Didžiausias ES mokesčių skandalas: „Apple“ turės Airijai pakloti milžinišką sumą  (1)

Europos Sąjunga antradienį paskelbė, kad JAV technologijų kompanija „Apple“ privalo sumokėti rekordinę sumą nesumokėtų mokesčių po to, kai bendrovės mokestiniai susitarimai su Airijos valdžia buvo pripažinti neteisėtais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Europos Komisija priėjo prie išvados, kad Airija „Apple“ suteikė 13 mlrd. eurų vertės nepagrįstų mokestinių lengvatų. Tai yra neteisėta, remiantis ES valstybinės paramos taisyklėmis, nes tokie susitarimai leido „Apple“ mokėti gerokai mažiau mokesčių už kitas įmones. Airija dabar privalo susigrąžinti neteistą valstybinę paramą – visus 13 mlrd. eurų“, – teigiama antradienį Europos Komisijos paskelbtame pranešime.

ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager (Margret vestager) pažymėjo, kad bendrovei „Apple“ Airijoje suteiktos „rinktinės sąlygos“ reiškė, kad JAV bendrovė 2003 metais iš savo veiklos Europoje sumokėjo tik 1 proc. pelno mokestį, o 2014 metais jis siekė vos 0,005 proc.

„Mokestinės sąlygos Airijoje leido „Apple“ beveik visiškai išvengti pelno apmokestinimo prekiaujant „Apple“ produkciją visoje ES bendrojoje rinkoje“, – sakė komisarė.

Tyrimą dėl išskirtinių JAV kompanijai taikomų mokestinių sąlygų Airijoje Briuselis pradėjo 2014 metais. Neabejojama, kad tiek „Apple“, tiek ir Airijos valdžia šį Komisijos sprendimą skųs.

„Apple“ vadovas Timas Cookas (Timas Kukas) rugpjūčio 13 d. laikraštyje „The Washington Post“ išspausdintame interviu sakė besitikės „sąžiningo šio klausimo nagrinėjimo“.

„Jeigu to nebus, mes, žinoma, sprendimą skųsime“, – sakė jis.

Jungtinės Valstijos trečiadienį perspėjo Europos Komisiją dėl jos priemonių kovai su mokesčių vengimų, kurių EK imasi prieš JAV technologijų milžinę „Apple“ ir kitas tarptautines kompanijas. Vašingtonas apkaltino Briuselį vienašališkumu ir savo įgaliojimų viršijimu.

„Apple“ yra įkūrusi savo bazę Airijos pietiniame Korko mieste nuo 1980 metų ir čia bendrovei dirba 5 tūkst. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai (1)