LATGA raudonuoja: blokuoti „Linkomaniją“ užsimojusi organizacija pamiršo elementarų dalyką  (14)

Svetainės Linkomanija.net administratorių stebina autorių teisių gynėjų užmojai blokuoti prieigą prie tinklalapio. Juk nemokamo turinio netrūksta ir kitose populiariose svetainėse, pavyzdžiui, „YouTube“ – ar blokavimas gresia ir joms?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip keisčiausią dalyką administratorius įvardina tai, kad Linkomanija.net iš asociacijos LATGA nesulaukė nei vieno kreipimosi ar reikalavimo pašalinti autorių teises pažeidžiantį turinį. Ar organizacija pamiršo tai padaryti?

„Mes nuolatos bendradarbiaujame su autoriais ir gerbiame jų teises. Daugelis autorių dalinasi savo kūryba per „Linkomaniją“ ir gauna nemokamos reklamos, jei to paprašo. Taip pat, jeigu autoriai pastebi informaciją, kuri gali pažeisti autorių teises, visada gali kreiptis į mus ir mes, tai įvertinę, pašaliname informaciją. Turime tam nustatytas taisykles ir veiksmų seką, kuri paremta įstatymais ir teisės aktais“, – sakė „Linkomanijos“ atstovas, nenorėjęs atskleisti savo pavardės.

Anot jo, „Linkomanija“ kiekvieną mėnesį gauna po kelis prašymus dėl informacijos panaikinimo. Tais atvejais, kai užklausa yra pagrįsta, informacija panaikinama. Tačiau LATGA į „Linkomaniją“ niekada nesikreipė ir nesiuntė nei vieno laiško dėl informacijos panaikinimo – pašnekovas teigia esantis pasiruošęs tai įrodyti.

„Mums tokie veiksmai nesuprantami. Jeigu LATGA žinojo, kad yra pažeidžiamos asociacijos autorių teisės, ji turėjo visas galimybes kreiptis į mus, bet to nedarė ir nedaro, o dabar nori apsimestinai savo nariams parodyti, kad juos gina. Tai yra nešvarus ir melu paremtas žaidimas, – teigė „Linkomanijos“ atstovas. – Mes visada esame pasiruošę dirbti su autoriais. „Linkomanija“ veikia jau daugiau nei 14 metų ir yra tarp populiariausių svetainių Lietuvoje, turi gerą reputaciją interneto bendruomenėje.“

LATGA atstovaujantis advokatas Andrius Iškauskas praėjusią savaitę teigė, kad į „Linkomaniją“ buvo kreiptasi – esą asociacijos atstovai pateikė pretenziją, pasinaudodami šioje svetainėje esančia kontaktų forma. „Tačiau į ją niekas nesureagavo ir neatsakė“, – tuomet teigė A.Iškauskas.

Visgi dabar „Linkomanijos“ atstovų teiginių A.Iškauskas nekomentavo ir kreipimosi įrodymų nepateikė.

Kitas eilėje – „YouTube“?

Jei teismas nuspręstų, kad „Linkomanija“ turi būti užblokuota, toks pat likimas grėstų daugybei kitų tinklalapių.

„Šiuo metu susikoncentravome ties šia byla. Tačiau neabejoju, kad ateis laikas ir kitiems piratams“, – sakė A.Iškauskas. 

Ir ne tik piratams. Juk autorių teises pažeidžiančio turinio apstu ir kitose svetainėse. Vienas iš tokių pavyzdžių – „YouTube“: šiame portale galima rasti daugelio ieškinyje minimų autorių ir atlikėjų turinio, kuris buvo įkeltas be jų sutikimo. 

A.Iškauskas aiškina, kad, kitaip nei „Linkomanijos“, didžioji dalis „YouTube“ veiklos skirta ne pažeidimams daryti. „Be to, „YouTube“ turi efektyvią ir veikiančią sistemą, leidžiančią autoriams pranešti apie jų teisių pažeidimus. Tokiu atveju nelegalūs kūriniai operatyviai pašalinami“, – sakė teisininkas. 

Vis dėlto, pavyzdžiai rodo, kad šia sistema Lietuvos autorių teisių gynėjai naudojasi vangiai. Nelegaliai „YouTube“ įkeltų įrašų peržiūrų skaičius dažnu atveju gerokai viršija atsisiuntimus „Linkomanijoje“. 

Pavyzdžiui, viena ieškinyje minimo Marijono Mikutavičiaus daina, be jo sutikimo įkelta „YouTube“, jau surinko daugiau nei milijoną peržiūrų. Tuo metu visi „Linkomanijoje“ esantys jo albumai bendrai buvo atsisiųsti apie 80 tūkst. kartų.

Kitas palyginimas: „YouTube“ anonimo įkelta SEL daina „Aš žiūriu į tave, pasauli“ turi daugiau nei 8 mln. peržiūrų, tuo metu „Linkomanijoje“ populiariausias SEL albumas „Aš kaip žąsis“ iš viso atsisiųstas apie 90 tūkst. kartų.

Stanislovo Stavickio-Stano dainų „Linkomanijoje“ apskritai nėra, o seniausiai veiklą nutraukusios grupės „Delfinai“ albumai šioje svetainėje atsisiųsti mažiau nei 9 tūkst. kartų. Palyginimui, „YouTube“ nelegaliai įkelti Stano ir „Delfinų“ įrašai peržiūras skaičiuoja šimtais tūkstančių.

Apie interneto svetainių blokavimo precedento pavojus ne sykį įspėjo ne tik technologijų ekspertai, bet ir žodžio laisvės gynėjai. Taigi net jei „YouTube“ niekam neužklius, nelegalaus turinio apstu ir kitose gerai žinomose svetainėse – „Facebook“, „Reddit“, „Twitter“.

Pagunda susimažinti konkurenciją gali kilti ir interneto prekeiviams. Lietuvoje šiuo metu jau blokuojama prieiga prie lažybų svetainių, kurios neturi teisės tokias paslaugas teikti mūsų šalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(111)
(14)
(97)

Komentarai (14)