Naujas skandalas? Pasirodė informacija, kad „Microsoft“ susitaria su nešiojamų kompiuterių gamintojais, kad jie blokuotų „Linux“  (50)

Panašu, kad didžiosios kompanijos negali apsieiti be slaptų žaidimų. Kol kas istorija dar tik įsibėgėja, bet atrodo, kad „Microsoft“ susitaria su nešiojamų kompiuterių gamintojais, kad jie blokuotų „Linux“ operacinės sistemos instaliavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši problema, iškilo, kai „Lenovo Yoga 900S“ ir „Yoga 710S naudotojai pabandė į savo kompiuterius įdiegti „Linux“, bet jiems to padaryti nepavyko. Tada buvo kreiptasi į „Lenovo“ dėl techninės pagalbos jų forume.

Jame buvo parašytas paprastas ir kiek šokiruojantis atsakymas: „Kompiuteriuose įdiegta specialų raktą turinti „Windows 10 Home“. Užrakinimas vykdomas laikantis susitarimo su „Microsoft““.

Visa problema gan elementari. „Linux“ instaliacija negali atpažinti RAID įrangos, todėl operacinės sistemos įdiegimas yra neįmanomas. BIOS‘e  netgi negalima pakeisti SATA kontrolerio režimo. „Windows“ operacinės sistemos versijos be specialių „Lenovo“ tvarkyklių irgi negali būti įdiegtos. Šias stebuklingas tvarkykles „Lenovo“ suteikia tik „Microsoft“.

„Lenovo“ jau ėmėsi žalos mažinimo, nes buvusi tema apie negalėjimą suinstaliuoti „Linux“ jau ištrinta.

Į engadget.com užklausą apie situaciją, atsiųstas oficialus paaiškinimas, jog „Lenovo Yoga“ kompiuteriai naudoja specifinius ir sudėtingus sprendimus, todėl jiems reikalingos adaptuotos tvarkyklės, kurias yra parengusi tik „Microsoft“. Todėl dabar paaiškinimas apie negalėjimą suinstaliuoti „Linux“ jau kur kas paprastesnis: „Mes tiesiog neturime tvarkyklių savo neįprastam RAID“.

Tą patį deklaruoja ir „Microsoft“, kategoriškai neigdama bet kokią slapto susitarimo galimybę.

Žinoma, būtų naivu tikėtis kitokios oficialios kompanijų reakcijos, tad kaip yra iš tikro, turbūt niekada ir nesužinosime. Tačiau ši situacija gali pasitarnauti ir kaip puikus testas, kaip vartotojai reaguoja į tokius draudimus ir kokią bangą viešojoje erdvėje tai sukelia.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
Autoriai: Mindaugas Klumbis
(73)
(4)
(69)

Komentarai (50)