Kaip BMW 5 vairuotojai pakėlė masinį maištą prieš navigacinę sistemą: „šito jau per daug! Jokia moteris mums nevadovaus“  (1)

Navigacinės sistemos, balso paštas, Siri programa – ar kada nors susimąstėte, kodėl visos šios bei panašios sistemos kalba moteriškais balsais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš atsakymų gali slypėti biologijoje. Moksliniai tyrimai parodė, kad žmonėms maloniau skamba moteriškas, o ne vyriškas balsas. Stanfordo universiteto profesorius Cliffordas Nassas sako, kad lengviau rasti visiems patinkantį moterišką balsą, nei visiems patinkantį vyrišką balsą.

Anot jo, žmogaus smegenys yra užprogramuotos labiau mėgti moteriškus balsus. Tyrimai rodo, kad visa tai užprogramuojama mums dar būnant įsčiose. Buvo nustatyta, kad vaisius įsčiose reaguoja į savo motinos balsą, tačiau visiškai nereaguoja į savo tėvo balsą.

Kitas atsakymas gali slypėti istorijoje – moteriški balsai navigacijos sistemose naudoti dar antrojo pasaulinio karo metu, o kariniuose lėktuvuose buvo naudojami todėl, nes išsiskyrė tarp vyriškų pilotų balsų.

Be to, telefonų operatorės jau nuo senų laikų buvo moterys, todėl žmonės priprato, kad pagalbą suteikia moteriškas balsas. Kai automobilių gamintojai į savo modelius pradėjo montuoti pirmąsias sistemas, įspėjančias apie ką nors (pavyzdžiui apie tai, kad durelės tinkamai neuždarytos), jie atliko tyrimą, kuris parodė, jog pirkėjams žymiai labiau patinka moteriškas balsas.

Tai paaiškina, dėl ko beveik visose GPS navigacijos sistemose balsas yra moteriškas.

Tiesa, paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje įvyko kuriozas, kai BMW 5 serijos vyrai savininkai ėmė masiškai skambinti gamintojui ir reikšti priekaištus, jog neketina klausyti moters, kuri sako, kur jie turėtų važiuoti. BMW buvo priverstas atšaukti šias navigacijos sistemas ir perprogramuoti taip, kad jos kalbėtų vyriškais balsais.

Dauguma kūrėjų, gaminančių automatinių sistemų balsus, surenka įvairių balsinių aktorių balsų įrašus. Vėliau šie įrašai yra leidžiami tam tikroms grupėms žmonių, kurie vertina tokias balso savybes, kaip draugiškumą, šiltumą, kompetenciją ir kt.

Puikus pavyzdys yra Holivudo filmai. Juose autoritetą ar valdžią simbolizuojantys personažai ar kompiuteriai turi vyriškus balsus. Tuo tarpu antraeiliai ar paklusnūs kompiuteriniai personažai turi moteriškus balsus.

Kompiuterizuotų sistemų balsai taip pat priklauso nuo to, kur sistema naudojama. Pavyzdžiui, tranzito sistema, naudojama San Francisko mieste, turi aukšto tono moterišką balsą – nes tokį balsą lengviau išgirsti didžiuliame automobilių sraute.

Tuo tarpu „Ford“ automobiliuose montuojama SYNC sistema, elektroninė skaityklė „Amazon“ bei kitos sistemos leidžia rinktis tarp vyriško ir moteriško balso. Teigiama, kad šios sistemos įsilieja į kasdienį žmonių gyvenimą, todėl žmonėms suteikiama galimybė jas personalizuoti.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(42)
(-31)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: