Jei tai pavyks, bus tikra elektromobilių revoliucija: mokslininkai paskelbė, kada sukurs pirmąjį veikiantį prototipą  (3)

Šiuo metu naudojamos elektromobilių akumuliatorių baterijos bus visiškai pamirštos, o vietoje jų naudojamus superkondensatorius bus galima įkrauti vos per keletą sekundžių. Tokias prognozes paskelbė kartu su britų mokslininkais dirbantys specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo autocar.co.uk, bendromis pajėgomis su Surėjaus ir Bristolio universitetų mokslininkų komandomis dirbę inžinieriai nustatė, kad superkondensatoriai yra nuo 1000 iki 10000 kartų efektyvesni nei analogiškos dabartinės baterijos.

Greitesnis įkrovimas

Šis mokslininkų laimėjimas žada tikrą revoliuciją automobilių pramonėje, nes elektra varomi automobiliai pagaliau galėtų varžytis su vidaus degimo varikliais varomomis transporto priemonėmis ne tik įveikiamu nuotoliu, bet ir energijos atsargų papildymo greičiu.

Tyrėjai taip pat pažymėjo, kad superkondensatoriai yra ne tik efektyvesnis, bet ir ekologiškesnis sprendimas elektromobiliams.

Tai reiškia, kad jie leidžia sumažinti energijos nuostolius ir bendrą poveikį aplinkai nei šiuo metu naudojamos technologijos.

Proveržis įvyko mokslininkams tyrinėjant naujas medžiagas. Nors kalbama, kad energijos tankis yra mažesnis nei tradicinėse ličio jonų baterijose, todėl viename kilograme nepavyktų sutalpinti tiek pat daug energijos, tyrėjai įsitikinę, kad jau dabar tai yra geresnis sprendimas.

„Didelei daliai vartotojų užtektų pusės 500 kilometrų ličio jonų bateriją turinčio elektromobilio įveikiamo atstumo, jei įkrovimas vyktų greitai“, – įsitikinęs „Augmented Optics“ ir „Supercapacitors Materials“ vadovas Jimas Heathcote'as.

Iki šiol dirbo slaptai

Šios dvi kompanijos su universitetų mokslininkais linkę manyti, kad superkondensatoriai visiškai pakeis ir kitų nuo baterijų priklausomų prietaisų naudojimą. Nešiojami kompiuteriai ir išmanieji telefonai taip pat gali išgyventi tikrą perversmą.

Technologijos perspektyvas įžvelgia ir „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas, tačiau jo manymu, reikia pasiekti geresnių rezultatų didinant energijos tankį.

J. Heathcote'as paaiškino, kad iki šiol mokslininkų ir privačių kompanijų inžinierių grupė ties šiuo projektu dirbo slapta. Technologija buvo patentuota visai neseniai. Veikiantį prototipą tikimasi paruošti iki pavasario.

Gamybos kaštai įvedant superkondensatorius į rinką neturėtų būti didelė problema, mat jiems nereikia brangiųjų metalų ar kitų retai naudojamų medžiagų. Taip pat šios technologijos energijos kaupimo charakteristikos dėl įkrovimų skaičiaus nesikeičia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(90)
(9)
(81)

Komentarai (3)