Atnaujintas „Samsung Galaxy A5“: nei flagmanas nei ne flagmanas (Video)  ()

Kas yra geras telefonas? Turbūt kiekvienas tokį apibūdinimą pateiktų savaip. Vieniems tai – tik pats naujausias telefonas. Kitiems – būtinai pats galingiausias savo parametrais. Tretiems gerumo požymiu galbūt būtų dydis, svoris ar dizainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Man pirmas telefono gerumo ar blogumo požymis ir tai, koks jausmas jį turėti rankoje. Ar malonus jo svoris, ar ne per mažas, kokia jo ergonomika (ar patogu viską valdyti viena ranka). Estetika, vardas, įvaizdis – visa tai antraeiliai dalykai.

Be abejo, smagiausia turėti flagmaną. Kartu ir esi beveik garantuotas, kad turi naujausias technologijas ir esi progreso smaigalyje. Bet gal ne visiems to reikia? Gal ne visiems svarbu branduolių procesoriuje skaičius, pačios naujausios technologijos ir galbūt ne visi išmanųjį naudoja tiek, kad išspaustų iš jo paskutinį elektroninį prakaitą?

Atrodytų, tokiems vartotojams ir taikomas atnaujintas „Samsung Galaxy A5“.

Pirmieji jausmai

Juodas, tolygus, blizgantis ir net su šiek tiek suapvalintomis briaunomis, o tai tartum aliuzija į „Edge“. Malonios tekstūros, su pernelyg iš korpuso neišsiskiriančiu, bet ramaus užtikrintumo įspūdį sukuriančiu „Home“ mygtuku (toks įspūdis – iš minkšto, bet tvirto mygtuko įsispaudimo). Telefonas atrodo patikimas, stabilus, tvirtas – lyg koks nedidelis juodasis monolitas iš „2001-ųjų kosminės odisėjos“, tik plonas. Ir be grėsmingos muzikos fone.

Telefonu naudotis išties malonu. Kol neperkrautas programų (o tai neišvengiamai su laiku ateina), tol viskas sukasi sparčiai. Vartotojo aplinka (UI, angl. „user interface“) atrodo švari (nors gal kiek ir infantili grafiniu požiūriu), bet toks švarumas ir minimalumas turi ir savo kainą: kai kurios svarbios parinktys pasiekiamos tik per du žingsnius. O tai šiais greitais laikais – jau nemenkas minusas. Be to, „Game Launcher“ modulis labai jau dažnai neprašytas lenda į akis.

GPS veikia irgi ne visada tiksliai. Ir dar – liūdna naujiena „Pokemon Go“ žaidėjams: pabandžius pasileisti žaidimo programėlę, parodomas pranešimas, kad „šio telefono arba šios OS versijos nepalaikome“ – ir atia!

Skaičiukai

Žinoma, kaipgi be jų. 8 branduolių 1,9 GHz „Cortex-A53“ procesorius, 3GB RAM, 32 GB vidinės atminties, „Micro SD“ kortele plečiamos iki 256 GB, – kaip ne flagmanui tai neblogai. Kas dar iki šiol nebūdinga ne flagmanams – telefonas turi IP68 sertifikatą (atsparus dulkėms ir vandeniui), gerai veikiantį (!) pirštų atspaudų skaitytuvą, giroskopą, kompasą ir net barometrą, 16 Mpix priekinę ir galinę kameras (tik pagalvokite… 16 megapikselių asmenukė!!!) ir USB-C jungtį. Tokia konfigūracija iki šiol pasižymėjo tik aukščiausios klasės įrenginiai.

Beje, dėl USB-C. Taip, dabar, kol ji dar nėra išplitusi, gali kelti diskomfortą: USB-C laidų kiekvieno iš mūsų aplinkoje dar palyginti nedaug, patiems reikia nešiotis, turėti su savimi ar papildomai pirkti (o jie dar ir nepigūs), nes pasiskolinti nelabai bus iš ko, ir t.t., bet tai yra naujasis standartas, tai yra ateitis. Ir kad ir kaip nepatogu būtų šiandien, reikia suprasti, kad gamintojai, kurie diegia USB-C, žiūri į ateitį ir ją netgi artina. Perėjimas iš vieno standarto į kitą niekada nebūna lengvas, bet kada nors tai turi prasidėti.

Deja vu

Bet grįžtant prie naujojo „Galaxy A5“ – pasinaudojus savaitę ir patyrinėjus jo skaičiukus, apima kažkoks deja vu. Akys nejučia pradeda žvilgčioti į dvejų metų senumo, dabar jau nebelabai įspūdingą praeities flagmaną „Galaxy S6“. 

„Šeštuko“ procesorius – net šiek tiek galingesnis (nors ką tie keli šimtai megahercų šiais laikais), RAM ir vidinės atminties – tiek pat (nors, reikia pripažinti, „šeštukas“ neturi plėtimo galimybės), galinės kameros – tokios pat (tik A5 neturi optinio vaizdo stabilizavimo ir filmuoja mažesne raiška), o S6 baterijos talpa tik apie 15 % mažesnė. Ir net „Android“ versijos – tos pačios: 6.0.1 

Beje, „AnTuTu“ reitingas irgi nedžiugina: iš pačių galingiausių A5 su 56 880 taškais yra 51-oje vietoje, ir S6 nusileidžia per 3 pozicijas (S6 = 81 222).

Už A5 norima 429 eurų. S6 dabar pardavinėjamas už 400, nors daugiau paieškojus galima rasti ir už tris šimtus su puse. Tad kyla natūralus klausimas – ar kartais naujasis vidutiniokas ne per brangus?

Taip, savo techninėmis charakteristikomis A5 tikrai neblogas, vartotojo patirtis (UX, angl. „user experience“) – taip pat normos ribose. Ir A5 turi priedų, apie kokius ne flagmanų savininkai galėdavo tik pasvajoti, – IP sertifikatą, barometrą ir pan. Bet vis dėlto 400 eurų už vidutinę klasę – visai nemažai.

Bet jei tiek pinigų negaila – ko gero, verta. Telefonas gana galingas, tikrai patogus ir ramiai gražus – toks netraukia akies savo dizainu iš trijų metrų atstumo, bet ir neverčia kelti antakio klausiant, kokių kompleksų meno srityje turėjo dizaineris. Galbūt ne pats pigiausias variantas, bet, sprendžiant iš poros savaičių bandymų, visai koreliuoja su gaunama kokybe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(2)
(10)
(-8)

Komentarai ()